Τεράστιες διαφορές χωρίζουν τις αντίπαλες ομάδες στην Υεμένη με αποτέλεσμα η σύγκρουση να περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και αυτή των ανταρτών, δεν αφήνουν περιθώρια για ειρήνευση.

Η τελευταία κρίση ξέσπασε την Πέμπτη με την ανακοίνωση αυτονομιστών ανταρτών, που είναι αντίθετοι στον νόμιμο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ραμπού Μάνσουρ Χάντι, της δημιουργίας παράλληλης αρχής που θα κυβερνά τη νότια Υεμένη, κίνηση την οποία ο κ. Χάντι απέρριψε.

Στον βορρά οι μάχες επιρροής φαίνεται πλέον να υπονομεύoυν τη συμμαχία που έχουν συστήσει οι ιρανόφιλοι σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούτι με τον τέως πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ενάντια στον κ. Χάντι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάσπαση των δυνάμεων και των δύο στρατοπέδων δεν δημιουργεί τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για τη γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης, που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια μετά την επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία σουνιτικού συνασπισμού.

Από την πλευρά των ανταρτών, η «παρά φύση» συμμαχία μεταξύ των σιιτών Χούτι και του κ. Σάλεχ, που επί προεδρίας του διεξήγαγε έξι πολέμους εναντίον τους, «δείχνει σημάδια διάσπασης», επισημαίνει ο ειδικός Νέτζιμπ Γάλαμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συμμαχία, η οποία κράτησε έως τώρα, έγινε λόγω τακτικής, αλλά οι Χούτι δεν πιστεύουν σε αυτήν: ακολουθούν μια πολιτική αποκλεισμού και δημιουργούν τη δική τους αρχή που συνδέεται άμεσα με τον Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι», τον επικεφαλής της εξέγερσης.

«Ελέγχουν τις υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών. Έχουν επίσης διεισδύσει στο κόμμα του Σάλεχ, όπου έχουν πληροφοριοδότες που ενεργούν για λογαριασμό τους», πρόσθεσε ο κ. Γάλαμπ.

Στις αρχές Μαΐου οι Χούτι προχώρησαν στην προαγωγή 29.000 αξιωματικών και αστυνομικών που ανήκουν στις τάξεις τους.

Η μεταφορά τον Σεπτέμβριο της έδρας της Κεντρικής Τράπεζας της Υεμένης από τη Σανάα στο Άντεν, έδρα της κυβέρνησης του προέδρου Χάντι, στέρησε από τους αντάρτες τα μέσα για να πληρώνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Βαθιές διαφωνίες και στο στρατόπεδο Χάντι

Βαθιές διαφωνίες υπάρχουν και στο στρατόπεδο που υποστηρίζει το Ριάντ. Αυτό μαρτυρά η αντίδραση που προκλήθηκε πρόσφατα μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Χάντι αξιωματούχων του νότου, μεταξύ αυτών του κυβερνήτη του Άντεν Αϊνταρούς Ζουμπάιντι και του υπουργού Χάνι Μπιν Μπρικ που διοικούσε μια ισχυρή υπηρεσία ασφάλειας την οποία είχαν δημιουργήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αποπομπές προκάλεσαν την οργή του Νότιου Κινήματος, μεγάλου πολιτικοστρατιωτικού συνασπισμού που επιθυμεί την απόσχιση του νότιου τμήματος της Υεμένης, η οποία ήταν ανεξάρτητο κράτος έως το 1990.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή από το Ριάντ, ο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι απέρριψε κατηγορηματικά τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου Μετάβασης του Νότου», το οποίο είχε ανακοινώσει ο κ. Ζουμπάιντι, «μια αβάσιμη ενέργεια», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο δεν εξυπηρετεί τη μάχη κατά του κοινού εχθρού, των ιρανόφιλων Χούτι.

«Ο αντίκτυπος των διαφωνιών αυτών γίνεται αισθητός στον αραβικό συνασπισμό, καθώς οι αξιωματούχοι του νότου που αποπέμφθηκαν ήταν υποστηρικτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», τα οποία έχουν ισχυρή παρουσία σε πέντε επαρχίες του νότου που ανακαταλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2015, εξήγησε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Εξάλλου η παρουσία τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές που ελέγχονται από το στρατόπεδο του προέδρου Χάντι αποδυναμώνει τις σχέσεις του με τον ΟΗΕ και τους Δυτικούς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ