Στην πλέον εντυπωσιακή γεωστρατηγική κίνηση, αλλά και σίγουρα και στην μεγαλύτερη γεωστρατηγική έκπληξη των τελευταίων ετών, η Ρωσία συμφώνησε με την Τουρκία για κοινή ανάπτυξη των στρατευμάτων των δύο χωρών στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία και κοινή επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Χαλεπίου και αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του ISIS και των ομάδων που το υποστηρίζουν!

Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε την κοινή επιχείρηση τονίζοντας ότι οι ζώνες επιρροής, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, θα συζητηθούν περαιτέρω στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις αρχές Ιούλιου στην Αστάνα του Καζακστάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

«Θα αναπτυχθούν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ιντλίμπ και θα ελέγξουν την πόλη που τώρα βρίσκεται υπό την κατοχή του ISIS. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα αναπτυχθούν γύρω από τη Δαμασκό και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό στον οποίο αν επιθυμούν θα μετέχουν Αμερικανοί και Ιορδανοί στα νότια, στην περιοχή Ντεράα» επίσης είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Την είδηση επιβεβαίωσε o Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, με δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA, ενώ αποκάλυψε οτι η Μόσχα πρόκειται να δεχθεί την πρόταση να αναπτύξει στρατεύματα του CSTO (του αντίστοιχου ΝΑΤΟ της Ανατολής) για την αποστολή στρατευμάτων από το Καζακστάν και το Κιργιστάν στη Συρία!

Δηλαδή εμπλέκονται ακόμα περισσότερες χώρες και μάλιστα μουσουλμανικές, σύμμαχες της Ρωσίας, στον πόλεμο.

Με βάση τη συμφωνία της 4ης Μαΐου, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η μεγαλύτερη από αυτές περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία. Οι άλλες τρεις είναι στην επαρχία Χομς, στα βόρεια, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας (ανατολικά της Δαμασκού) και κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία στα νότια.

Η αντιπολίτευση στη Συρία (ένοπλη και πολιτική) απέρριψε την πρόταση αυτή υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους Ιρανούς συμμάχους του να σεβαστούν τις εκεχειρίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ