ΗΠΑ: 3.000 επιπλέον στρατιώτες καθ’ οδόν προς το Αφγανιστάν
Περισσότεροι από 3.000 αμερικανοί στρατιώτες επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, πως θα κατευθυνθούν στο Αφγανιστάν, ως μέρος της νέας στρατηγικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να καταφέρει να κερδίσει, τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους, στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», που κήρυξε -και ως δικαιολογία χρησιμοποιούν έκτοτε όλες οι αμερικανικές και οι συμμαχικές τους κυβερνήσεις για εμπλοκή σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα, μέσω δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εναντίον διαφόρων «απειλών».
«Είναι λιγάκι πάνω από 3.000 και ειλικρινά δεν έχω υπογράψει την τελευταία από τις διαταγές αυτή τη στιγμή, καθώς εξετάζουμε συγκεκριμένα, μικρά στοιχεία που υπάρχουν», δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους, τη Δευτέρα το απόγευμα.
Νωρίτερα την ημέρα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής, της Τζόρτζια, Ντέιβιντ Περντού, αναφέρθηκε σε «3.500 περισσότερα στρατεύματα» σε άρθρο που δημοσίευσε το Defense One.
«Για πολύ καιρό, η στρατηγική της Αμερικής στο Αφγανιστάν καθοδηγείται από την πολιτική, οδηγώντας σε αυθαίρετα ανώτατα όρια στρατευμάτων και παράλογα χρονοδιαγράμματα για απόσυρση στρατευμάτων», γράφει ο Περντού, σημειώνοντας ότι οι εχθροί αυτό το ερμήνευσαν ως έλλειψη αποφασιστικότητας. «Επιτέλους, το γάντι έπεσε».
Ο Περντού, ο οποίος επισκέφθηκε το Αφγανιστάν τον Ιούλιο, επαίνεσε τον Τραμπ ως «επικεφαλής διοικητή που ακούει τους στρατιωτικούς ηγέτες του και καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε μια καλύτερη, πιο σοφή προσέγγιση στο Αφγανιστάν».
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική του στα τέλη Αυγούστου, υποσχόμενος «ταχεία και ισχυρή» εκδίκηση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν. Αντί για χρονοδιαγράμματα, είπε ότι η νίκη θα βασίζεται σε «συνθήκες διαμορφωμένες στο έδαφος», κάτι εξίσου ασαφές, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, με στόχο την περεταίρω ενίσχυση του μετώπου, αλλά χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστός κάποιος συγκεκριμένος στόχος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, περιέγραψε τη νέα στρατηγική ως «αδιέξοδο», ενώ το Πακιστάν και η Κίνα επέκριναν την προσέγγιση της Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.