Εντείνονται οι ανησυχίες στο ΓΕΣ μετά την δημοσιοποίηση προπαγανδιστικών βίντεο από τους Κούρδους που απεικονίζουν γυναίκες μαχήτριες του YPG να τινάζουν στον αέρα τουρκικά άρματα μάχης στην Αφρίν και καθώς στην Συρία επιχειρούν τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2-A4 οι αποκαλυφθείσες αδυναμίες τους σε πραγματικές συνθήκες μάχης αφορούν άμεσα τον Ελληνικό Στρατό ο οποίος και χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο άρματος.

Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία με την ονομασία “Κλάδος Ελαίας” κοστίζει πολλά σε χρήματα, ανθρώπους και μη αντικαταστάσιμο πολεμικό υλικό ενώ δεν διαφαίνεται μέχρι αυτήν την ώρα κάποιο ουσιαστικό κέρδος για την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Οι Κούρδοι εκτός της χρήσης των αντιαρματικών τους φαίνεται πως είναι σε πλήρη γνώση των αδυναμιών των τουρκικών αρμάτων μάχης, χτυπώντας τα σε σημεία που αυτά είναι ευάλωτα. 

Τα τουρκικά Leopard πλήττονται στο σημείο που είναι αποθηκευμένα τα πυρομαχικά του άρματος.

Αυτό το έθιξαν σε πλήρη έκθεσή τους Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές προ ολίγων ημερών.

Επεσήμαναν στο πρακτορείο Sputnik πως το αδύναμο σημείο του άρματος είναι το σημείο αποθήκευσης πυρομαχικών

«Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ένα άρμα το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί διαθέτει θανάσιμες (για το πλήρωμα) αδυναμίες, καθώς τα περισσότερα από τα πυρομαχικά που μεταφέρει είναι αποθηκευμένα στην αριστερή μπροστινή πλευρά όπου η θωράκιση είναι λιγότερο ισχυρή όπως και στην άλλη πλευρά», αναφέρουν oι Ρώσοι ειδικοί που είδαν το βίντεο της καταστροφής αρμάτων Leopard από Κούρδους μαχητές.

Πρόσθεσαν δε πως οι πρώτες αδυναμίες φάνηκαν στα άρματα που έχασε ο τουρκικός Στρατός πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος στην Αλ Μπάμπ τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ειδικοί θεωρούν πως τα άρματα κοντά στο Αφρίν χτυπήθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο Fagot που σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σχεδόν μια δεκαετία πριν την επιχειρησιακή ένταξη των Leopard-2. 

Οι πύραυλοι Fagot χρησιμοποιούνται ακόμα από τουλάχιστον 30 χώρες, όπως και η Ελλάδα. Ηταν το αντίστοιχο «Milan» της Ανατολής

Τόσο το συγκεκριμένα άρμα μάχης όσο και το αντιαρματικό βρίσκονται στο οπλοστάσιο και της Ελλάδας

Ήδη πάντως στο ΓΕΣ αναζητούν χρηματοδότηση για ενίσχυση της θωράκισης των ελληνικών Leopard-2Α4 καθώς αυτά που είδαν στην Συρία δεν τους άρεσαν καθόλου. Άλλωστε τα γερμανικά άρματα μάχης στα χαρτιά μπορεί να παρουσιάζονται ωραία αλλά ποτέ δεν δοκιμάστηκαν στα πεδία των μαχών.

Οι πρώτες τους ουσιαστικές δοκιμές έγιναν το 2016 στις πρώτες επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού κατά του ISIS και δεν ήταν επιτυχημένες

Οι Κούρδοι έχουν αποδείξει ότι διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον πόλεμο της προπαγάνδας δημοσιοποιώντας φωτογραφίες με μαχήτρια που τινάζει στον αέρα τα άρματα μάχης των Τούρκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ