Μετά την ανάκτηση της ανατολικής Γούτα ο συριακός Στρατός προχώρησε σε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία καθώς εκκαθαρίστηκε από τους ισλαμιστές αντάρτες και η νότια Δαμασκός και συγκεκριμένα η περιοχή του Γιαρμούκ.

Οι ισλαμιστές σε μια από τις τελευταίες περιοχές κοντά στη Δαμασκό που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του κυβερνητικών δυνάμεων συμφώνησαν σήμερα να παραδοθούν, όπως μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από συνεχές σφυροκόπημα από αέρος και ξηράς.

Με βάση τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ισλαμιστών που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ISIS και της συριακής κυβέρνησης κάποιοι από τους μαχητές που βρίσκονται στον θύλακα του Γιαρμούκ συμφώνησαν να μεταφερθούν στην ανατολική Συρία, όπου ακόμα ελέγχει κάποια εδάφη η τρομοκρατική οργάνωση αλλά και σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα στην Ιντλίμπ

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει εικόνες από μεγάλα σύννεφα καπνού πάνω από μια σειρά κτιρίων την ώρα που έπεφτε ομοβροντία ρουκετών του πυροβολικού. Παράλληλα ακούγονταν τα πυρά αυτόματων όπλων και ο ήχος από μακρινές εκρήξεις

Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο τον καταυλισμό Γιαρμούκ και την περιοχή αλ Χάτζαρ αλ Άσουαντ, που βρίσκονται νότια της Δαμασκού.

Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες άρχισαν να απομακρύνονται χθες από την Ντουμάιρ, έναν θύλακα βορειοανατολικά της Δαμασκού, βάσει συμφωνίας που σύναψαν με την κυβέρνηση.

Αντάρτες σε μια γειτονική περιοχή, την ανατολική Κάλαμουν, επίσης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να αποχωρήσουν.

Oι οικογένειες των ανταρτών, αναμένεται να αναχωρήσουν μαζί τους με κατεύθυνση τη βόρεια Συρία.

Μετά την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα νωρίτερα αυτό τον μήνα, η παράδοση της Ντουμάιρ και της Κάλαμουν αφήνει μόνο έναν μικρό θύλακα νότια της Δαμασκού εκτός του ελέγχο της κυβέρνησης στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα.

Επί της ουσίας η Δαμασκός δεν βρίσκεται πλέον υπό πολιορκία και η ίδια η συριακή κυβέρνηση απελευθερώνεται από την πίεση των ισλαμιστών.

Καθαρίζουν πολλά κύρια και δευτερεύοντα μέτωπα που σημαίνει ότι θα διατεθούν δυνάμεις του συριακού Στρατού προς ανάκτηση της Ιντλίμπ και της Ντέραα.

Για τις κουρδόφωνες περιοχές αλλά και για αυτές που έχουν καταληθφεί από τον τουρκικό Στρατό μένει να φανεί αμέσως μετά ποια θα είναι η κατάληξή τους.

Σήμερα πάντως ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όσον αφορά το αν είναι δυνατό να διατηρηθεί η Συρία ως ενιαία χώρα», δήλωσε ο Ριάμπκοφ 

Αυτό σημαίνει ότι για κάποια «προβληματικά» εδάφη έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτό ότι θα ισχύσει άλλο καθεστώς. Στα ελεύθερα κουρδικά καντόνια βρίσκονται πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ από την καταληφθείσες Αφρίν και Αλ Μπαμπ οι Τούρκοι μάλλον δεν έχουν την διάθεση να φύγουν, όχι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.


 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ