Κόλαση στη Συρία από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Όλη νύχτα «σφυροκοπούσαν» τους Ιρανούς
Toυς Ιρανούς περίμεναν αλλά οι Ισραηλινοί τελικά βομβάρδισαν και κτυπούσαν ιρανικούς στόχους όλη νύχτα στην Συρία.
Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης όταν οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση της Δαμασκού.
«Εννιά μαχητές που ανήκαν στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης ή σε σιιτικές φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις σκοτώθηκαν» στον τομέα Κίσουα είπε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με βάση αναφορές από την γνωστή φιλοδυτική ΜΚΟ του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οι «αποθήκες όπλων οι οποίες στοχοθετήθηκαν ανήκουν στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης»
Νωρίτερα το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν το βράδυ της Τρίτης δύο ισραηλινούς πυραύλους που είχαν στόχο μια περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.
Συστοιχίες του συστήματος «αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν δύο ισραηλινούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί εναντίον (του τομέα) Κίσουα και τους κατέστρεψαν», ανέφερε το SANA.
Αμαφέρθηκαν εκρήξεις στην περιοχή αυτή, ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα [που έδειχναν τα πάντα στις φλόγες, καθώς όπως ανέφερε προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή από την καταστροφή των δύο πυραύλων.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει επίσημα κανένα σχόλιο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτός ο τομέας στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού έγινε στόχος. Το Ισραήλ έχει ήδη βομβαρδίσει στρατιωτικές θέσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων τον Δεκέμβριο καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ιρανική βάση στην οποία φιλοξενούνται και άνδρες της σιιτικής Χεζμπολάχ.
Το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «υποστηρίζει απόλυτα» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα, το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν τέθηκε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εξαιτίας, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, του ενδεχομένου να υπάρξει ιρανική επίθεση από το συριακό έδαφος.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το 2017, πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Την 9η Απριλίου, πύραυλοι έπληξαν τη στρατιωτική βάση T-4 στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, δύο ημέρες έπειτα από μια επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε από τη Δύση στη Δαμασκό χωρίς βέβαια να υπάρχουν αποδείξεις παρά μόνο κατηγορίες.
Η βάση αυτή είχε ήδη γίνει στόχος επιδρομής των Ισραηλινών τον Φεβρουάριο.
Την 26η Απριλίου ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα κινηθεί για να αποτρέψει κάθε απόπειρα «στρατιωτικής εγκατάστασης» του Ιράν στη Συρία, ειδικά στο συριακό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.
Τρεις ημέρες αργότερα τουλάχιστον 26 μαχητές, στην «πλειονότητά τους» Ιρανοί, σκοτώθηκαν σε πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Χαλέπι (βόρεια) και το στρατόπεδο της Ταξιαρχίας 47 στη Χάμα (κεντρικά), στο οποίο σταθμεύουν ιρανικές δυνάμεις, κτυπήθηκαν από τους Ισραηλινούς
Το Ισραήλ και η Συρία δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση επισήμως.
Το Ιράν δεν πρόκειται να κτυπήσει το Ισραήλ θα ακολουθήσει μια πολιτική στην οποία θα φαίνεται ως το θύμα των περιστάσεων. Δεν το συμφέρει μια δυναμική αντίδραση καθώς όπως όλα δείχνουν μόνο οι ΗΠΑ αποσύρονται από την συμφωνία, αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες παραμένουν αφού έχουν πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ως προς την Τεχεράνη.
Το Ιράν επιλέγει την πολιτική της «ασφυξίας» του Ισραήλ. Δεν θα το κτυπήσει αλλά θα το «περικυκλώσει» και θα το πιέσει γεωστρατηγικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά το προσεχές διάστημα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Κόνο συμπλήρωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές της με τις άλλες χώρες που είχαν υπογράψει το κείμενο το 2015 προκειμένου το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) ή μια παρόμοια συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Τόκιο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλούστατα οι ΗΠΑ δρουν από μόνες τους στην απόσυρση από την συμφωνία με το Ιράν. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πραγματικούς λόγους να το κάνουν αυτό το αντίθετο έχουν πολλά να χάσουν αν αποσυρθούν
Να προσθέσουμε ότι το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή του Ιράν είναι να ελέγξει απόλυτα τον Λίβανο. Κάτι που το καταφέρνει μέσω της Χεζμπολάχ η οποία και κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές.
Το ζήτημα της Χεζμπολάχ δεν είναι τόσο απλό. Οι μισοί μαχητές της είναι Ελληνορθόδοξοι κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στα πλαίσια δημιουργίας συμμαχίας σιιτών μουσουλμάνων και ορθόδοξων χριστιανών κατά των σουνιτών.
Έχει λοιπόν η οργάνωση ευρεία διείσδυση και σε άλλον θρησκευτικό χώρο πέραν των σιιτών μουσουλμάνων.