Τουλάχιστον 55 άμαχοι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις χθες Πέμπτη στην πόλη Χοντέιντα της Υεμένης, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη Γιοχάνες Μπρούερ καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εκρήξεις στο έδαφος οι αιτίες των οποίων παραμένουν άγνωστες», ενώ κατήγγειλε «την απουσία σεβασμού για τη ζωή των αμάχων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «55 άμαχοι σκοτώθηκαν και 170 άλλοι τραυματίστηκαν όταν μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της παράκτιας πόλης, μεταξύ των οποίων μία ψαραγορά και ζώνες γύρω από το νοσοκομείο αλ Θάουρα», το οποίο στηρίζει η ΔΕΕΣ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Υεμένη Λίζε Γκράντε δήλωσε χθες Παρασκευή «σοκαρισμένη» από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε εναντίον «του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Υεμένης» σε αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρες Χούτι.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης με τη στήριξη από αέρος του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εξαπέλυσαν στις 13 Ιουνίου επιχείρηση για την ανακατάληψη της Χοντέιντα.

Γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε την είσοδο του νοσοκομείου αλ Θάουρα και σε έναν βομβαρδισμό εναντίον ψαραγοράς στη Χοντέιντα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών al Massirah μετέδωσε ότι υπάρχουν 55 νεκροί και 124 τραυματίες, εξηγώντας ότι σημειώθηκαν «δύο αεροπορικές επιδρομές» εναντίον του νοσοκομείου και της ψαραγοράς.

Τα μέσα ενημέρωσης των Χούτι κατηγόρησαν τον αραβικό συνασπισμό ότι εξαπέλυσε τις επιδρομές. Ωστόσο χθες ο Τούρκι αλ Μάλικι, ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος του συνασπισμού, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επιδρομή. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις «του συνασπισμού την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαν στόχο θέσεις σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο και την ψαραγορά».

Σύμφωνα με τον αλ Μάλικι, την ευθύνη για τις επιδρομές έχουν οι Χούτι. «Είναι σοκαριστικό», σχολίασε η Γκράντε σε ανακοίνωσή της. «Τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε. «Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις απώλειες ζωής», συνέχισε.

«Το αλ Θάουρα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Υεμένης και μία από τις λίγες ιατρικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή», τόνισε η Γκράντε. «Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αντιμετώπισης χολέρας στην πόλη», συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «τα συλλυπητήριά του προς τον λαό της Υεμένης». «Είναι ένα από τα νοσοκομεία που έχουμε στηρίξει περισσότερο οικονομικά», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Από τον Μάρτιο του 2015 οπότε ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του στην Υεμένη ο αραβικός συνασπισμός από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 9.500 είναι άμαχοι, και έχει προκληθεί «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της χολέρας.

Ένας από τους πυλώνες του συνασπισμού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην Υεμένη, ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου την αναστολή των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Χοντέιντα προκειμένου να δώσουν μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός συνήθως δεν διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό της Χοντέιντα.

Η Υεμένη βασίζεται κατά 90% στις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της σε τρόφιμα και το 70% αυτών περνούν από το λιμάνι της Χοντέιντα.

Την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ πρόκειται να καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στις 6 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Αξιωματούχος του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι επεσήμανε χθες ότι η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, ενώ οι Χούτι δεν έχουν κάνει ακόμη γνωστή τη θέση τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ