Χιλιάδες πενθούντες κήδευσαν σήμερα δεκάδες παιδιά που σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον αμάχων στα τρία χρόνια του πολέμου – Την αεροπορική επιδρομή του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον λεωφορείου στη βόρεια Υεμένη.

Τουλάχιστον 40 παιδιά σκοτώθηκαν στην επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και έπληξε το λεωφορείο ενώ διερχόταν από αγορά στην Νταχγιάν, μια πόλη στη Σαάντα, ανακοίνωσε η ένοπλη οργάνωση Χούτι που ελέγχει την επαρχία.

Ξύλινα φέρετρα, τα περισσότερα με τη φωτογραφία ενός παιδιού, μεταφέρθηκαν από αυτοκίνητα και στη συνέχεια από το πλήθος σ’ ένα κοιμητήριο από μια πλατεία όπου είχαν γίνει νωρίτερα προσευχές. «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζε το πλήθος, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των Χούτι.

Έβγαλαν από τα φέρετρα τις σορούς των παιδιών που ήταν καλυμμένες με σάβανα και τις τοποθέτησαν σε μια σειρά από τάφους που είχαν ανοίξει την Παρασκευή.

«Ο γιος μου πήγε στην αγορά για να ψωνίσει για το σπίτι και μετά έγινε η εχθρική αεροπορική επιδρομή και χτυπήθηκε από θραύσμα και σκοτώθηκε», είπε ο Φαρές αλ-Ραζχί που θρηνούσε τον 14χρονο γιο του.

«Για τον γιο μου, θα πάρω εκδίκηση από τον Σαλμάν και τον Μοχάμαντ Μπιν Ζάγεντ», πρόσθεσε αναφερόμενος στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου ηγούνται της συμμαχίας των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών που το 2015 επενέβη στον πόλεμο της Υεμένης για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, την οποία οι Χούτι εκδίωξαν το 2014 από την πρωτεύουσα Σαναά.

Ο συνασπισμός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ερευνήσει την επιδρομή αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Όμως το Σάββατο το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως η αποστολή της Σαουδικής Αραβίας στον παγκόσμιο οργανισμό επέδωσε μήνυμα στον Γκουτέρες στο οποίο επαναλαμβάνει πως η επιδρομή ήταν «θεμιτή» και είχε στόχο ηγέτες των Χούτι «υπεύθυνους για τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νεαρών παιδιών».

«Δυστυχώς ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι μια καθαρή επιχείρηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, όταν ερωτήθηκε για την επίθεση στη Σαάντα. «Θα πω όμως πως όλα τα μέρη πρέπει να αποδέχονται αυτό που τους αναλογεί σ’ αυτό που κάνουν σήμερα».

Έτσι, παρά το αίτημα του ΟΗΕ για μια «αξιόπιστη» έρευνα, εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφιβάλλουν πως η Σαουδική Αραβία μπορεί ή θέλει να την πραγματοποιήσει.

«Οι έρευνες που διεξάγει κάποιος για τον εαυτό του, χωρίς διεθνή επίβλεψη, δημιουργούν πάντα πρόβλημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ειδικός για την περιοχή στο S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης. «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αμφισβητηθούν και δεν θα μπορέσουν να θεωρηθούν αξιόπιστα».

Η άποψη της Ακσάγια Κουμάρ, αναπληρώτριας διευθύντριας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είναι πιο κατηγορηματική: «η θλιβερή αλήθεια είναι πως έδωσαν στους Σαουδάραβες την ευκαιρία να ερευνήσουν τον εαυτό τους και τα αποτελέσματα είναι γελοία», δήλωσε.

Για την Σέιλα Καραπίκο, καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, «μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός λεωφορείου με μαθητές μοιάζει με κατάφωρη παραβίαση των νόμων του πολέμου. Όμως, καθώς δεν θα επιληφθούν επαγγελματίες και ανεξάρτητοι ερευνητές, αναμφίβολα δεν θα το μάθουμε ποτέ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ