Κλιμακώνεται η κατάσταση στο Μάλι μετά την απειλή της οργάνωσης Αμπού Ζείντ, (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική) ότι θα εκτελέσει τέσσερις γάλλους πολίτες που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, εάν η κυβέρνηση Ολάντ, δεν αλλάξει γνώμη για την απόφαση της να παρέμβει στρατιωτικά στην αφρικανική χώρα.

Η εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή έλαβε το «πράσινο φως» μετά την ψήφιση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη 3.300 στρατιωτών από γειτονικά αφρικανικά κράτη που ανήκουν στην Οικονομική Ένωση Χωρών της Δυτικής Αφρικής .

Επικεφαλείς της επιχείρησης θα είναι γαλλικές στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες θα ασκούν επιχειρησιακό έλεγχο αλλά θα παρέχουν και συμβουλευτικό ρόλο εκπαίδευσης των αφρικανών στρατιωτών. Διοικητής της γαλλικής δύναμης ορίστηκε από το Παρίσι, ο Στρατηγός Francois Lecointre με πλούσια εμπειρία από τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις στην Αφρική και τη Βοσνία.

Οι τέσσερεις γάλλοι που κρατούνται όμηροι από το 2010, εργαζόντουσαν ως τεχνικοί σύμβουλοι σε ορυχείο ουρανίου στο Βόρειο Νίγηρα. Ένα χρόνο αργότερα απήχθησαν από την ίδια οργάνωση δύο γάλλοι γεωλόγοι στο Μάλι.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση τους αλλά η απειλή της οργάνωσης για την εκτέλεση των ομήρων, φαίνεται ότι έχει στόχο τη κοινή γνώμη της Γαλλίας.

Με τον τρόπο αυτό οι αυτονομιστές ελπίζουν να ασκηθεί πίεση για μη στρατιωτική εμπλοκή του Γαλλικού Στρατού στην περιοχή.

Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ψηφίσει υπέρ της αποκατάστασης της κυβέρνησης του Μάλι, φοβούμενες ότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα έχει εξέλιξη αντίστοιχη του Αφγανιστάν με κατακερματισμό της χώρας σε φέουδα τοπικών πολέμαρχων.

Η Ουάσιγκτον έχει παραχωρήσει ηγετικό ρόλο στο Παρίσι αλλά θα συνδράμει ουσιαστικά στην παροχή ικανότητας αερομεταφοράς καθώς και στη συλλογή πληροφοριών επιτήρησης αναγνώρισης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ