Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές κοντά στη Δαμασκό, με τη συριακή κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα υποδεχτεί ευνοϊκά οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μια λύση της κρίσης.

Δύο νοτιοδυτικά προάστια της Δαμασκού, η Μουανταμίγια αλ Σαμ και η Νταράγια, σφυροκοπούνται από το πυροβολικό, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο ως τώρα υπάρχουν πληροφορίες για το θάνατο τουλάχιστον ενός αντάρτη κι ενός πολίτη.

Ο στρατός στέλνει ενισχύσεις στη Νταράγια, όπου εξαπέλυσε την τελική του επίθεση, πρόσθεσε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη Συρία.

Αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν και σε άλλα προάστια, ενώ βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την ανατολική Γούτα, μια δενδρόφυτη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα, όπου αντάρτες έχουν εγκαταστήσει βάσεις.

  Σε άλλες περιοχές της χώρας, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, ενώ ο στρατός σφυροκοπεί επίσης τις επαρχίες Χομς και Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, Λαττάκεια καθώς και την Ντεράα στο νότο. Χθες τουλάχιστον 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία – 78 πολίτες, 41 στρατιώτες και 41 αντάρτες.

   Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, οι συριακές αρχές διαβεβαίωσαν σήμερα ότι υποδέχονται θετικά “κάθε πρωτοβουλία” για έξοδο από την κρίση μέσω διαλόγου, μετά την ανακοίνωση από πλευράς του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι περί ενός σχεδίου επίλυσής της, για το οποίο δεν έδωσε λεπτομέρειες.

“Η κυβέρνηση υποδέχεται θετικά κάθε πρωτοβουλία, περιφερειακή ή διεθνή, για μια λύση της κρίσης μέσω διαλόγου και με ειρηνικά μέσα και χωρίς ξένη επέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Συρίας”, δήλωσε ο Ουάελ αλ Χάλακι, σε μια ομιλία του στη συριακή βουλή που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, η δημόσια σουηδική ραδιοφωνία μετέδωσε σήμερα ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στη Σουηδία δεκαπλασιάστηκε το 2012 και πλέον αυτοί αποτελούν την μεγαλύτερη εθνική ομάδα εξ όσων ζητούν άσυλο στη χώρα, τάση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί το 2013.

«Η κατάσταση είναι τέτοια (στη Συρία) που είναι αδύνατον να επιστρέψει κανείς στη χώρα. Όσοι φθάνουν στη Σουηδία λαμβάνουν μια άδεια παραμονής», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Μίκαελ Ρίμπεβνικ, διευθυντής του νομικού τμήματος της υπηρεσίας Μετανάστευσης της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας, από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2012 ζήτησαν άσυλο 6.667 Σύροι. Το 2011, σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει 640.

«Δεν βλέπουμε θετικές ενδείξεις (στη Συρία), αλλά μάλλον τη συνέχιση των μαχών», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Τόμας Σέντερμαν μιλώντας επίσης στη σουηδική ραδιοφωνία. Το σκανδιναβικό βασίλειο προετοιμάζεται για να υποδεχθεί περί τους 18.000 Σύρους πρόσφυγες το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ