Το Ιράν φαίνεται ότι επιταχύνει τις προσπάθειες του πυρηνικού του προγράμματος και ενισχύει την έρευνα προς τη κατεύθυνση εμπλουτισμού ουρανίου για την δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Αυτό προκύπτει από εκτιμήσεις ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών που ανακοινώθηκαν χτες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης.

Επιπλέον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολαχ Χομεϊνί θα δεχτεί τη συμφωνία που έχει προτείνει η Ουάσιγκτον και περιλαμβάνει την διακοπή εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου και περιορισμό σε ελάχιστα επίπεδα κατόπιν συμφωνίας με αυστηρό καθεστώς επιτήρησης.

Επιπλέον η Τεχεράνη θα πρέπει να αποδεχτεί την απομάκρυνση των ποσοτήτων εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% από το έδαφος της, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο.

Ίδιες πηγές αναφέρουν την εμφάνιση πυραύλων εδάφους – εδάφους Α-110 ιρανικής κατασκευής σε μονάδες του συριακού Στρατού, οι οποίοι εθεάθησαν σε επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών με την καθοδήγηση ιρανών συμβούλων.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρεί μια αλλαγή στρατηγικής συνδέοντας την πορεία του πυρηνικού της προγράμματος με την έκβαση του συριακού προβλήματος, διεκδικώντας μια αποδεκτή λύση με ανταλλάγματα.

Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης – Ουάσιγκτον – Μόσχας και για τα δύο ζητήματα.

Ενδεικτικό του υψηλού προφίλ που επιδιώκει να εμφανίσει η Τεχεράνη στις εξελίξεις στη Συρία, είναι η εμφάνιση ιρανών συμβούλων οι οποίοι μάλιστα εκτελούν βολές – ως επικεφαλής συριακών μονάδων.

Η παρουσία των ιρανών σε επιχειρήσεις ερμηνεύεται από τους ισραηλινούς ως απάντηση στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ με αποστολή μονάδων Patriot στη Τουρκία.

Επιπλέον, μεταφράζεται ως ένα μήνυμα προς το Ισραήλ που απειλούσε να επέμβει στρατιωτικά με αφορμή το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Η απειλή χρήση των πυραύλων ιρανικής κατασκευής αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να επεκταθεί και εναντίον της Τουρκίας, της Ιορδανίας ακόμη και του Ισραήλ σε περίπτωση που επιχειρηθεί από αυτό ή τις ΗΠΑ αεροπορική επίθεση σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων του συριακού Στρατού.

Σε κάθε περίπτωση το Ιράν δεν θα επιτρέψει την ανατροπή του Άσαντ τουλάχιστον άμεσα και στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκεται μια σταδιακή αποχώρηση του από την ηγεσία της χώρας με τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης.

Τεχεράνη και Μόσχα φαίνονται επίσης συντονισμένες καθώς δεν θεωρείται τυχαία η μεγαλύτερη ανάπτυξη που πραγματοποίησε το ρωσικό ναυτικό στη Μεσόγειο στις 26 Δεκεμβρίου παράλληλα με την έναρξη ναυτικών γυμνασίων του Ιράν στα στενά του Ορμούζ και το βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ