Φοβούνται ντόμινο εξελίξεων τα γειτονικά κράτη από τον εμφύλιο στην Συρία
Διάχυτος είναι ο προβληματισμός σε Τουρκία, Λίβανο,Ιορδανία και Ισραήλ ότι ο κλιμακούμενος συριακός εμφύλιος πόλεμος μπορεί να περάσει τα σύνορα της Συρίας, προκαλώντας ένα ντόμινο επικίνδυνων εξελίξεων για τη Μέση Ανατολή.
Ήδη, αναφέρει το Έθνος ,η πρώτη δύναμη Γερμανών και Ολλανδών στρατιωτών του ΝΑΤΟ, χειριστών των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot πέταξε από αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας με προορισμό τα Άδανα στα νότια της Τουρκίας. Εκεί, θα γίνει η εγκατάσταση των Patriot κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα με στόχο την προστασία της Τουρκίας από ενδεχόμενες επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία.
«Ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μπορεί να επιδιώξει την επέκταση της πολεμικής σύρραξης κι εκτός των συνόρων της χώρας του», υποστηρίζει ο Μεχμέτ Ακίφ Οκούρ, πολιτικός επιστήμονας από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών της Άγκυρας, προσθέτοντας πως «σκοπός του Ασαντ είναι να επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να κερδίσει παραπάνω χρόνο στην εξουσία». Και καταλήγει: «Όλη αυτή η κλιμάκωση του πολέμου αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για όλους τους γείτονες της Σύριας».
Πράγματι, χιλιάδες Ιρακινοί σουνίτες διατηρούν στενούς δεσμούς με τους Σύριους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι είναι στην πλειονότητα τους σουνίτες. Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται πως τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η σουνιτική Αλ Κάιντα έχουν περάσει τη μεθόριο με τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ, ο οποίος ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των αλεβιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
Αντιθέτως, ένα μεγάλο κομμάτι του λαού του Λιβάνου υποστηρίζει τη συριακή επανάσταση -άλλωστε, σχεδόν 40.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταφύγει στο Λίβανο απ’ την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ τον Μάρτιο του 2011. Οι δυο χώρες έχουν ιστορικά και γεωγραφικά τόσο στενές σχέσεις, ώστε κάθε εξέλιξη στη Σύρια επηρεάζει άμεσα και το Λίβανο.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην γειτονική Ιορδανία, με τον Ιορδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Νσουρ να δηλώνει πριν μερικές εβδομάδες ότι η χώρα του φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία. «Τα γεγονότα στη Συρία αποτελούν ένα τεράστιο βάρος για το βασίλειό μας που φιλοξενεί πάνω από 250.000 πρόσφυγες», δήλωσε ο Νσουρ.
«Η οικονομία της Ιορδανίας έχει πληγεί βαθύτατα από τον πόλεμο στη Συρία, καθώς όλες οι εξαγωγές της χώρας προς την Ευρώπη μέχρι πρότινος γίνονταν διαμέσου της Συρίας», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Χασάν αλ Μομανί από το Κέντρο Πρόληψης Πολέμου του πανεπιστημίου της Ιορδανίας, καταλήγοντας πως «μια πιθανή κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων θα μπορούσε όχι μόνο να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην Ιορδανία, αλλά επίσης να μετατρέψει τη Συρία σε μια δεύτερη Σομαλία».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr