Μεγάλη αεροπορική επιδρομή στο πακιστανικό έδαφος πραγματοποίησε η ινδική Αεροπορία με την χρήση 12 μαχητικών Mirage 2000, τα οποία εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν και έριξαν κατευθυνόμενες βόμβες των 2.000 λιβρών εναντίον της οργάνωσης Jaish-e-Mohammed.

Τα ινδικά Mirage 2000 πραγματοποίησαν εξολοκλήρου την επιχείρηση και δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Su-30, Mig-29 και το εγχώριο Tejas.

Η επίθεση αυτή έγινε πριν το Πακιστάν θέσει την χώρα σε κατάσταση πολέμου για τις επόμενες 48 ώρες​ και κλείσει τον εναέριο χώρο του.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης «διέρρευσαν» αργότερα από τα ινδικά ΜΜΕ. Πάντως οι Πακιστανοί δεν αρνήθηκαν την διενέργειά της αυτό που αμφισβήτησαν είναι τα αποτελέσματά της.

Μάλλον πρόκειται για διαφορετική αεροπορική επιδρομή από εκείνη στην οποία οι Πακιστανοί κατέρριψαν δύο ινδικά μαχητικά και προφανώς ήταν η απάντηση στις καταρρίψεις αυτές.

Η Ινδία παρήγγειλε 40 Mirage 2000 το 1982 και άρχισε να τα παραλαμβάνει το 1985, ως απάντηση για την αγορά F-16 από το Πακιστάν. Το 2004, παραγγέλθηκαν ακόμη 10 αεροσκάφη και όλα μαζί εκσυγχρονίστηκαν το 2011 στο πρότυπο “-5 Mk. 2,” για να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

Το Mirage 2000 είχε συμμετάσχει και στον σύντομο πόλεμο του 1999, για την ελεγχόμενη από τους Ινδούς περιοχή του Καργκίλ, όπου επιτέλεσαν ρόλους κρούσης με χειρουργική ακρίβεια. Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας του ανήλθε τότε στο 98%!

Όσον αφορά τις χθεσινές επιδρομές, τα ινδικά Mirage 2000 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Gwailor, οπλισμένα με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ των 2.000 λιβρών (SPICE) και ατρακτίδια σκόπευσης Litening. 

Η δύναμη κρούσης υποστηριζόταν από τουλάχιστον ένα ΑΣΕΠΕ E145 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Il-78. Ένα UAV Heron φέρεται να συμμετείχε στην αποστολή, για συλλογή δεδομένων πριν και μετά την επίθεση.

Η επιδρομή διάρκεσε 21 λεπτά και οι στόχοι χτυπήθηκαν με κατευθυνόμενες βόμβες SPICE, οι οποίες διαθέτουν εμβέλεια έως 200 χιλιόμετρα.

Η ινδική πλευρά ισχυρίζεται πως όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν, ενώ το Πακιστάν υποστηρίζει πως η επιδρομή δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της επιχειρώντας να υποβιβάσει την σημασία της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ