Έληξε η αιματηρή ομηρία με ασαφή αποτελέσματα
ΑΛΓΕΡΙΑ
Με πολλά θύματα – ομήρους και ισλαμιστές μαχητές – αλλά και αντιφατικές πληροφορίες και σκοτεινά σημεία έληξε αργά την Πέμπτη η ομηρία Αλγερινών και ξένων εργατών σε εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας.
Πάντως, ξένοι όμηροι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη δραματική κατάληξη στην «πολιορκία» της μονάδας φυσικού αερίου στο αλγερινό Ιν Αμένας και την επέμβαση του αλγερινού στρατού: Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έξι όμηροι, την στιγμή που δεκάδες άλλοι αγνοούνται -ακόμη και ο αρχικός αριθμός των ομήρων ήταν ασαφής. Τουλάχιστον εννέα ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει, σύμφωνα με τις διπλωματικές αρχές των τρίτων χωρών.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, το πρωί της Παρασκεύης, ότι η κατάσταση ακόμη «βρίσκεται σε εξέλιξη». Επικρίσεις από τις ξένες κυβερνήσεις στο Αλγέρι για τη διαχείριση της κατάστασης.
Στους επιβεβαιωμένους νεκρούς μετά την επέμβαση βρίσκονται Βρετανοί, Αλγερινοί και Φιλιππινέζοι. Οι δεκάδες που αγνοούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και φυσικά την ίδια την Αλγερία.
Από τις λίγες καλές ειδήσεις που επιβεβαιώνονται από τις ξένες κυβερνήσεις είναι η διαφυγή ενός Ιρλανδού, τριών Ιαπώνων και πέντε Αμερικανών.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για την τύχη του συνόλου των ενόπλων ισλαμιστών που κρατούσαν τους ομήρους: «Σημαντικός αριθμός των τρομοκρατών εξοντώθηκε» περιορίστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάντ Σαΐντ Ουμπελαΐντ, λέγοντας επίσης πως «σημαντικός αριθμός ομήρων απελευθερώθηκε».
Τα αλγερινά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για 11 νεκρούς δράστες, τρεις Αιγύπτιους, δύο Αλγερινούς, δύο Τυνήσιους, δύο Λίβυους, έναν Γάλλο και έναν Μαλινέζο. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αναφορές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας, Νταού Ουλντ Κάμπλια, οι δράστες είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη.
Οι πληροφορίες που έφταναν από την απομονωμένη εγκατάσταση την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν συχνά αντιφατικές και η εικόνα συγκεχυμένη.
Μέσω των μαυριτανικών μέσων ενημέρωσης, οι ισλαμιστές μαχητές της «Ταξιαρχίας Μασκοφόρων» είχαν αναφέρει ότι οι αλγερινές δυνάμεις, που είχαν περικυκλώσει την εγκατάσταση, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 35 ομήρους και 15 μαχητές. Επτά όμηροι φέρονται να διασώθηκαν από ελικόπτερα του αλγερινού στρατού.
Την Τετάρτη πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ξένοι όμηροι ήταν 41, μεταξύ τους Αμερικανοί, Νορβηγοί και Μαλαισιανοί αλλά και αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν απόλυτα επιβεβαιωμένες. Κάποιοι φέρονται να διέφυγαν ή να απέφυγαν την σύλληψη από τους ενόπλους. Όπως δε ήταν γνωστό από την Τετάρτη ότι οι ίδιοι οι ένοπλοι είχαν οι ίδιοι απελευθερώσει Αλγερινούς εργάτες.
Η Αλγερία δεν φαίνεται να δέχτηκε την ξένη βοήθεια που της προσφέρθηκε και έδρασε μόνο επιλέγοντας, ως φαίνεται να δώσει μια δυναμική λύση απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση ομηρίας που έχει αναλάβει ένοπλη ομάδα στη βόρεια Αφρική.
Εξηγήσεις ζητά η Δύση
Ενημέρωση για την επιχείρηση ομηρίας στην Αλγερίας ζήτησαν δυτικές χώρες, πολίτες των οποίων ήταν (ή φέρονταν να ήταν) όμηροι ενώ επισήμαναν ότι το Αλγέρι πρέπει να παράσχει επαρκείς πληροφορίες για την πορεία της.
Για μια δραματική τροπή των γεγονότων έκανε λόγο το απόγευμα της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη αρκετές πληροφορίες για μια ορθή εκτίμηση των γεγονότων, ενώ ακόμη διαρκούσε η πολιορκία.
Παραταύτα, όπως είπε, η υπόθεση της ομηρίας δείχνει ότι η συνεχιζόμενη επέμβαση της χώρας του στο Μάλι είναι δικαιολογημένη.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος μίλησε και αυτός για «υπόθεση εν εξελίξει», ζητώντας διά του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνεϊ, από τις αλγερινές Αρχές και παράσχουν πληροφορίες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς, πρόσθεσε. Κατά το Associated Press στην περιοχή πετούσε αμερικανικό drone για τη συλλογή πληροφοριών.
Μέσα στους ομήρους πιστεύεται ότι είναι και Αμερικανοί, ανέφερε η Ουάσινγκτον, που πάντως δεν φαινόταν να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των νεκρών ούτε για το ποιοι ήταν πίσω από την υπόθεση, αν δηλαδή επρόκειτο για μαχητές που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.
Την κοινή γνώμη της χώρας προσπάθησε, όπως φαίνεται, να προετοιμάσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: «πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημες ειδήσεις σχετικά με τους ομήρους», επισήμανε.
Για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση» μίλησε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργός επισημαίνοντας και αυτός ότι το Λονδίνο δεν είναι καλά ενημερωμένο για την πορεία των επιχειρήσεων.
Παρά το ότι η Αλγερία εκτιμά ότι οι ένοπλοι προέρχονται από οργανώσεις που δρουν στο έδαφός της, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να αποδώσουν την επιχείρηση σε τρομοκρατικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες είναι σε αναστάτωση
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί από την Τετάρτη και η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία στο Μάλι συνιστά «απειλή για την Ευρώπη». Η Γερμανία, πρόσθεσε, «θεωρεί ότι η κατάσταση στην περιοχή αφορά και τη δική της ασφάλεια».
Σώοι και αβλαβείς οι δύο γάλλοι όμηροι
Δύο Γάλλοι που κρατούνται όμηροι στην Αλγερία είναι σώοι και αβλαβείς, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, αποφεύγοντας να κρίνει τις αλγερινές αρχές για την επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών.
«Υπήρχαν πολύ λίγοι Γάλλοι στις εγκαταστάσεις αυτές που είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένες, 1.600 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου», τόνισε ο γάλλος υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Έχουμε νέα για δύο Γάλλους που επέστρεψαν. Για τους άλλους δύο, αν υπάρχουν ακόμα δύο, δεν έχουμε σε αυτή τη φάση πληροφορίες, αλλά ελπίζουμε ότι θα μάθουμε εντός του πρωινού», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετική με την επέμβαση του αλγερινού στρατού, ο Βαλς απέφυγε κάθε κριτική: «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία, όταν μαχόμαστε από κοινού εναντίον της, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κριτική μας, γιατί σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται Αλγερινοί, προφανώς και Δυτικοί, αλλά είναι κυρίως οι Αλγερινοί που μετρούν χιλιάδες νεκρούς στη διάρκεια των μαύρων χρόνων», επισήμανε ο υπουργός.
«Δεν γνωρίζουμε αν η επιχείρηση τελείωσε. Είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος στην ανάλυση της κατάστασης», είπε.
Ο γάλλος υπουργός είπε ακόμα πως δεν έχει συγκεκριμένο απολογισμό μετά την επίθεση, γιατί «είναι μακριά, υπάρχει σύγχυση, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ απομακρυσμένες, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι, πρόκειται για μια επιχείρηση του στρατού και οι τρομοκράτες είναι καλά εξοπλισμένοι, αποφασισμένοι και φανατικοί».
Η επιχείρηση του αλγερινού στρατού πραγματοποιήθηκε «κάτω από συνθήκες που δεν γνωρίζω», επισήμανε.
Σε άλλη ερώτηση για την συμμετοχή γάλλων τζιχαντιστών στην ομάδα των ισλαμιστών που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις, απάντησε: «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες. Εδώ και χρόνια υπάρχουν γάλλοι τζιχαντιστές, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στο Σάχελ και φυσικά παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες».
«Η απειλή είναι εδώ, στη Γαλλία, ακόμα και αν δεν είναι συγκεκριμένη. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκκλήσεις για τζιχάντ. Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις απειλές αυτές», κατάληξε ο υπουργός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr