Το Πεντάγωνο διατηρεί επιχειρησιακά σχέδια για Συρία
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ
Παρά την συνεχιζόμενη ανησυχία για την κατοχή χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, η πραγματοποίηση μιας διεθνούς επέμβασης δεν στάθηκε εφικτό να υλοποιηθεί ούτε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών, λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας και της Κίνας.
Ως επακόλουθο η κυβέρνηση Ομπάμα, έχει προσπαθήσει να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο νομιμότητας για να προκαλέσει μια στρατιωτική επέμβαση.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ το οποίο παρακολουθεί στενά τη κατάσταση στη περιοχή από την αρχή της κρίσης έχει καταστρώσει επιχειρησιακά σχέδια με πολλαπλές επιλογές σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φώς» για επέμβαση στη περιοχή είτε στο πλαίσιο πολυεθνικής επιχείρησης είτε μεμονωμένα.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο έχει για μια ακόμη φορά η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη Ν.Α Τουρκία όπου μπορεί να υποστηρίξει μαζική μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών καθώς και η βρετανική βάση στη Κύπρο η οποία σύμφωνα με επιχειρησιακούς σχεδιασμούς μπορεί να υποστηρίξει την επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε πιθανή συμμετοχή βρετανικών μαχητικών της RAF.
Η Τουρκία αναδυκνύεται για μια ακόμη φορά στρατηγικά ευνοημένη καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το επίκεντρο της κρίσης ενώ διατηρώντας την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ ως εναλλακτική επιλογή για μεταστάθμευση μαχητικών, συνεχίζει να αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο για την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχη.
Μια ενδεχόμενη αεροπορική επιχείρηση έστω και σε περιορισμένη κλίμακα σε οποιαδήποτε στάδιο της σύρραξης θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών του Πενταγώνου πολύ πιο επικίνδυνη από τις απειλές που αντιμετώπισαν αμερικανικά μαχητικά στη Λιβύη λόγω της εκτεταμένης και ενισχυμένης αντιαεροπορικής άμυνας που εξακολουθεί διαθέτει η Συρία.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και με τη περίπτωση της κατάρριψης του τουρκικού RF-4E από συριακά πυρά της αντιαεροπορικής Άμυνας, η οποία κατάφερε να πλήξει με πυρά από πυροβόλα ZU-23 των 23mm το τουρκικό μαχητικό που πετούσε σε χαμηλό ύψος με υψηλή ταχύτητα.
Συμμαχικά μαχητικά με την υποστήριξη αναγνωριστικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων UAV θα είχαν βάση σχεδιασμού πρωταρχικούς στόχους μαχητικά της συριακής Αεροπορίας πιθανώς οπλισμένα με χημικά όπλα καθώς και μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένων στο έδαφος.
Οι σχεδιαστές επιχειρήσεων του Πενταγώνου θεωρούν ότι η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Οποιαδήποτε επιχείρηση αεροπορικής προσβολής εγκαταστάσεων αποθήκευσης με όπλα ακριβείας, θα πρέπει να συνοδευτεί από άμεση προσβολή με εμπρηστικές βόμβες, προκειμένου να εξουδετερωθούν οριστικά προτού διαρρεύσουν στο περιβάλλον με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.
Οποιαδήποτε επιχείρηση θα διεξαχθεί υπό τον έλεγχο της US Central Command, ενώ σε αυτήν θα ενταχτούν δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από μονάδες όπως οι SEAL’s, οι Rangers και οι Special Forces.
Η υποστήριξη των επιχειρήσεων από αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού είναι πιθανή αλλά όχι άμεσα απαραίτητη καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου « Οι ΗΠΑ διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης και ικανοτήτων διαθέσιμο στην περιοχή».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr