Ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στη Δαμασκό άμεσα, και παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με την προσφορά του ηγέτη της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με το συριακό καθεστώς αναφέρει το ΑΠΕ.

Χθες, ο Αχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ δήλωσε ότι «σε ένδειξη καλής θέλησης», είναι «έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τους εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος στο Κάιρο, στην Τυνησία ή στην Κωνσταντινούπολη», θέτοντας όμως όρους, των οποίων ο κυριότερος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι «160.000 κρατούμενοι» από το καθεστώς.

«Έχω λάβει γνώση (για την πρόταση αυτή σ.σ.), απάντησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία σε συνέντευξη του προς την υπηρεσία Τύπου του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόταση, ενώ επιμένει στο γεγονός ότι «το επίπεδο των δεινών και της καταστροφής δεν είναι πλέον ανεκτό στη Συρία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Λάκνταρ Μπραχίμι κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα τη «φρίκη» του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει επειγόντως.

Η εξέγερση που έχει γίνει εμφύλιος πόλεμος, και έχει προκαλέσει το θάνατο 60.000 ανθρώπων εδώ και 22 μήνες, «καταστρέφει σταδιακά» τη χώρα, δήλωσε ο Μπραχίμι, αφού έκανε τον απολογισμό της αποστολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αν επιστρέψω στη Συρία, θα είναι επειδή θα έχω ανάγκη να κάνω κάτι», τόνισε στη συνέντευξη αυτή.

Ο κ. Μπραχίμι παραδέχθηκε ότι «δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο», όπως και «οι στρατιωτικές επεμβάσεις που έχουν αποτύχει να θέσουν τέρμα στην σύγκρουση».

Όμως, ο διαμεσολαβητής απέρριψε την ιδέα να εγκαταλείψει.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μπραχίμι πρότεινε το Συμβούλιο «να άρει την ασάφεια» της Διακήρυξης της Γενεύης, η οποία προβλέπει μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς να αποφαίνεται για την τύχη του Άσαντ. Κατά τον κ. Μπραχίμι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «όλες τις εξουσίες του κράτους».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ