Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων στην Τουρκία για την ζώνη ασφαλείας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Τουρκία βλέπει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) και τη θυγατρική τους, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ως επεκτάσεις του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και επανειλημμένα δήλωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του YPG στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του SDF και του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βόρεια Συρία.

Μπορεί η Τουρκία να έχει ήδη αρχίσει τις πρώτες επιχειρήσεις στην υπό σχηματισμό “ζώνη ασφαλείας” – περισσότερο ζώνη εκκαθάρισης- παρ’ όλα αυτά οι συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει περισσότερο έναν χαρακτήρα “βλέποντας και κάνοντας” παρά ένα παγιωμένο σχέδιο, αφού σε πολλά ζητήματα ΗΠΑ και Τουρκία παραμένουν αντίθετες. 

Αυτή η ανάγκη για συμφωνία παρ όλες τις διαφωνίες δείχνει πως και τα δύο μέρη ήθελαν να αποφύγουν την ολική ρήξη άσχετα με το τι λέγεται δημοσίως. 

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, Τουρκία και  ΗΠΑ διαφωνούν σε πέντε σημαντικά θέματα σχετικά με την ασφαλή ζώνη της βόρειας Συρίας

Ο υπουργός Άμυνας Τούρκου Χούλουζι Ακάρ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα συνεργατικό κέντρο επιχειρήσεων των ΗΠΑ-Τουρκίας που έχει συσταθεί στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa για να εργάζεται σε μια προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη στη βόρεια και ανατολική Συρία θα ξεκινήσει τις πλήρεις λειτουργίες την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Akar δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μια συγκεκριμένη δέσμη προθεσμιών για το έργο του κοινού κέντρου επιχειρήσεων και ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα για να διασφαλίσει ότι θα ακολουθηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Yeni Şafak, οι διαφωνίες σε πολλά ζητήματα υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης.

Το πρώτο ζήτημα είναι το βάθος της ασφαλούς ζώνης. Η Τουρκία λέει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπμ, υποσχέθηκε ζώνη ασφαλείας 20 μέτρων (32 χιλιόμετρα), ενώ σύμφωνα με έκθεση της Τετάρτης στην εφημερίδα Habertürk οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προτείνουν μια ασφαλή ζώνη που θα αποτελείται από τρεις διαφορετικές ζώνες ασφαλείας. Στην πρώτη 5-χιλιομέτρων βαθιά λωρίδα, τα τουρκικά και τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα διεξάγουν κοινές περιπολίες.

Η Τουρκία απαιτεί επίσης να απομακρυνθούν όλες οι ένοπλες ομάδες από την ασφαλή ζώνη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι μόνο όσες συνδέονται με το ΡΚΚ θα πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ η πλειοψηφία των SDF θα πρέπει να παραμείνει στην περιοχή.

Το τρίτο θέμα είναι τα βαριά όπλα του YPG,. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu την Πέμπτη κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό σε «τρομοκράτες».

Το τέταρτο πρόβλημα είναι αυτό που ο Çavuşuğlu καλεί τις τακτικές κωλυσιεργίας των αμερικανικών αξιωματούχων, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας το 2018 στη βόρεια συριακή πόλη Manbij. Η Τουρκία θέλει τα στρατεύματα της Τουρκίας και των ΗΠΑ να εισέλθουν στη βόρεια Συρία πριν από το τέλος του μήνα και να πάρουν τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές.

Το τελευταίο πρόβλημα είναι οι διοικητικές δομές στις κουρδικές περιοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν οι ήδη υπάρχουσες διοικήσεις να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ η Τουρκία επιμένει ότι αυτές οι διοικήσεις θα πρέπει να διοικούνται από την αραβική και τουρκμενική πλειοψηφία, κατηγορώντας το YPG να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ