Επίθεση της συριακής Αεροπορίας σε δεύτερο τουρκικό παρατηρητήριο – Τουρκία: «Δεν πάμε πουθενά»
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος άνοιξαν πυρ σε δεύτερο τουρκικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, ανέφεραν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη.
Το όγδοο τουρκικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στο Sirman (Al Surman) κοντά στην πόλη Maarat al-Numan στην επαρχία Idlib της βορειοδυτικής Συρίας δέχθηκε επίθεση σήμερα, Πέμπτη, από τα αεροπλάνα του καθεστώτος Assad.
Τα αεροπλάνα άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το παρατηρητήριο, βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Χαν Σειχούν, η οποία κατελήφθη από τις δυνάμεις του καθεστώτος Assad και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές την Τετάρτη μετά από έντονο βομβαρδισμό πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται επίσης περικυκλωμένες από τον Συριακό Αραβικό Στρατό και στην πόλη Morek. Η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει το παρατηρητήριο νο. 9 στο Morek.
Η Τουρκία διαθέτει 12 παρατηρητήρια στη βορειοδυτική Συρία, που έχουν συσταθεί βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin δήλωσε πως όλα τα παρατηρητήρια της Τουρκίας στη Συρία , που σχηματίστηκαν βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν, θα παραμείνουν σε ισχύ και θα εξακολουθήσει να τους παρέχεται υποστήριξη.
Οι επιθέσεις αυτές γίνονται με τις ευλογίες της Μόσχας, καθώς η Ρωσία θέλει οι Τούρκοι να φύγουν από την Ιντλίμπ και να μεταφερθούν στο θύλακα που διαθέτουν στη Βόρεια Συρία, αφού δεν θα ήθελε να έχει έναν ανεξέλεγκτο παίκτη όπως η Τουρκία “στα πόδια της”.
Η Μόσχα φοβάται το σχηματισμό μίας Τουρκοαμερικανικής συμμαχίας που θα εμποδίσει το καθεστώς του Άσαντ να ελέγχει επαρκώς τα εδάφη του.
Από την άλλη, για την Τουρκία τα παρατηρητήρια, που εξασφαλίζουν την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, είναι διαπραγματευτικά χαρτιά τόσο έναντι των Ρώσων όσο και των Αμερικανών και τις δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά για τη συμμετοχή της στην επόμενη ημέρα της Συρίας.
Τη Δευτέρα,η συριακή αεροπορία βομβάρδισε μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία που κατευθυνόταν προς τη Χαν Σειχούν. Η Δαμασκός κατήγγειλε ότι το κομβόι μετέφερε όπλα στους τζιχαντιστές, ενώ η υποστήριξε Άγκυρα ότι μετέφερε προμήθειες στο…παρατηρητήριο.
Με αφορμή το βομβαρδισμό ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου κάλεσε το συριακό καθεστώς “να μην παίζει με τη φωτιά” και πως η Τουρκία “θα κάνει τα πάντα για αν διασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών και των παρατηρητηρίων της”.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ibrahim Kalin δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα τώρα στο νέο γύρο συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν. Εκεί λογικά η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα παρατηρητήρια που έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να παγιώσει την παρουσία της στα εδάφη που κατέχει στην υπόλοιπη Συρία.
Όμως η Τουρκία δεν έχει μόνο αυτό το μέτωπο αλλά και αυτό των Κούρδων – που την καίει και περισσότερο- κάτι που κάνει τη θέση της ιδιαίτερα δύσκολη.
Προς το παρόν, Ρωσία και Τουρκία ίσως συμφωνήσουν για την εκκένωση του Morek.
Όμως, καθώς ο συριακός στρατός στρέφει την προσοχή του στους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 μετά την πλήρη κατάληψη του Χαν Σειχούν και τη στόχευση του Μααρέτ αλ Νουμάν και του Τζισρ αλ Σιούργκ, η Ρωσία θα πιέσει την Τουρκία να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ.
Αυτό φυσικά θα σημαίνει ότι έξι άλλα τουρκικά φυλάκια μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα με αυτό του Morek.
Στην ακραία περίπτωση που Άγκυρα εμμείνει στη θέση της και δεν υποχωρήσει ούτε από κει μετά το Σεπτέμβριο, τότε πολύ πιθανόν να δούμε σοβαρότερες επιθέσεις από τα συριακά στρατεύματα εναντίον Τούρκων στρατιωτών, υπό αυτή την έννοια οι σημερινές… παρενοχλήσεις ήταν ένα “μήνυμα”.