H Άγκυρα βομβάρδισε όλη την νύχτα κουρδικές θέσεις στην βόρεια Συρία ξεκινώντας τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προχωρήσει στις χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος της τουρκικής συνοριογραμμής στην οποία θα έχει εκτοπισθεί και ο κουρδικός πληθυσμός ώστε να εγκαταστήσει η Άγκυρα τα 3 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που αυτή την στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.

Ο τελικός σκοπός της είναι να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση στο συριακό Κουρδιστάν εμποδίζοντας μια μελλοντική δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Οι κουρδικές δυνάμεις του YPG εξέδωσαν ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ και της αξιοπιστία τους για οποιονδήποτε θελήσει να προβεί σε συμμαχία μαζί τους: «Το να μας εγκαταλείψετε είναι τραγικό. Το να μην υπολογίζετε την συνεργασία μας θα είναι επίσης ένα καθαρό σημάδι ότι όλες οι δυνάμεις που θα θέλουξν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ θα έχουν μια μη αξιόπιστη συμμαχία μαζί τους»

“To abandon us now would be tragic,” said the #SDC. “To disregard our partnership would also send a clear signal to all would-be partner forces of the United States that a #US alliance may not be trustworthy.”

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε τη Δευτέρα το βράδυ κουρδικές θέσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας διεξήγαγαν επιδρομές εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter στην οποία σημείωνε ότι «όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση (σ.σ. στη βόρεια Συρία) έχουν ολοκληρωθεί».

Η ΕΕ κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για την επιλογή της να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ προχώρησε σε δήλωση κατά της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη χάρη στην Ευρώπη και είναι καιρός οι αμερικανικές δυνάμεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Μετά από τις έντονες αυτές αντιδράσεις ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε, μέσω Twitter, να «απειλήσει», την Άγκυρα λέγοντας ότι αν «η Τουρκία πράξει κάτι το οποίο εγώ με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας ( κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν!)». Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι η «Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι οι «ενέργειες της Τουρκίας» δοκιμάζουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η ΕΕ, βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή η Γαλλία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος «υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» (ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας) κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για 50.000 – 60.000, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ