Το πρώτο τουρκικό κομβόι στα σύνορα με Συρία – Οι Κούρδοι ζητούν βοήθεια από Μόσχα & Δαμασκό
Μεγάλο κομβόι με μεταφορείς αρμάτων μάχης που μετέφεραν μία ίλη αρμάτων μάχης Μ60Τ με ενσωματωμένο ενεργό αντιπυραυλικό σύστημα, ΤΟΜΑ AIFV με πυροβόλο των 25 χλστ., TOΜΠ Cobra, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110Α3 και φορτηγά οχήματα έμφορτα με προσωπικό, προωθούνται αυτή την στιγμή στο Ακτσακαλέ, στα σύνορα με Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί πολύ στενά την τουρκική επιχείρηση και λαμβάνει πληροφορίες από πληθώρα πηγών.
Τα περισσότερα στοιχεία είναι οργανικά ενταγμένα στην 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Σανλιούρφα.
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι μονάδες αυτές θα μπουν «ίσως και απόψε το βράδυ» στο συριακό έδαφος.
Την ίδια στιγμή μονάδες του FSA -της οργάνωσης μαριονέτας της Άγκυρας- του «”Ελεύθερου” Συριακού Στρατού», δηλαδή εξτρεμιστών μουσουλμάνων πρώην μελών της ISIS και μισθοφόρων συγκεντρώνονται στην Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, περιοχή που καταλήφθηκε πριν δύο χρόνια από τον τουρκικό Στρατό και προωθούνται προς τα ανατολικά με προοπτική να διαβούν τον Ευφράτη.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος 500 άτομα προσωπικό, αρκετοί από τους οποίους είναι «προσκυνημένοι» Κούρδοι. Η όλη άσκηση υποστηρίχθηκε από βαρύ τουρκικό πυροβολικό.
Φαίνεται ότι οι φιλότουρκοι Κούρδοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη.
Oι Κούρδοι του YPG απέναντι στην αμερικανική ανακολουθία (άλλοι την χαρακτηρίζουν «αναξιοπιστία») ζητούν πλέον την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και της… Ρωσίας.
Συγκεκριμένα πριν λίγο, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε πλέον στην διάθεση της Μόσχας και της Δαμασκού για να ξεκινήσουμε συνομιλίες, σε περίπτωση πλήρους απόσυρσης των Αμερικανικών Δυνάμεων από την Συρία!»
Ο Muzaffer Senel, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Şehir της Κων/πολης, συμφώνησε ότι «Οι κουρδικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να βρουν μια νέα συμμαχία με Μόσχα και Τεχεράνη μετά από αποχώρηση των ΗΠΑ και την εισβολή από την Τουρκία».
«Η μετατόπιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον πιθανότατα θα καλωσοριστεί από τη Ρωσία και το Ιράν», δήλωσε ο Senel, τονίζοντας στην συνέχεια ότι «είναι μια ευκαιρία για να αναλάβουν οι δύο χώρες ολόκληρη τη Συρία υπό τον έλεγχό τους» σημείωσε.
Προπαγανδιστικό βίντεο του τουρκικού Στρατού για την επικείμενη (;) εισβολή στη Συρία
Ενέκρινε και… η Βουλή
Την ίδια ώρα η Βουλή της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα για επέκταση της εντολής για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση τη Δευτέρα, καθώς η έγκριση που είχε δώσει η Βουλή ήταν για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ήδη είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία.
Στόχος, η δημιουργία μιας υποτιθέμενης «ζώνης ασφαλείας» ο πραγματικός όμως στόχος η αποτροπή πάση θυσία της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους.
«Αυτή είναι σημαντική για την ασφάλεια των Σύριων, όπως και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν θα ανεχθούν ποτέ «τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα σύνορά μας».
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τη συγκεκριμένη περιοχή τη Δευτέρα, ενώ οι Τούρκοι το ίδιο βράδυ έπληξαν τις πρώτες θέσεις Κούρδων.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να καταλάβει εδάφη της Συρίας.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ από τη μία ανακοίνωσε τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, από την άλλη όμως απείλησε ότι η τουρκική οικονομία θα πληρώσει τα σπασμένα σε περίπτωση που η Αγκυρα κάνει κάποια λάθος κίνηση και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τους Τούρκους.