Δεν επιβεβαιώνουν πηγές της Δαμασκού τα όσα μετέδωσε το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen περί ανάπτυξης συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη στην βόρεια Συρία στην μεθόριο με τη Τουρκία.

Το Κομπάνι ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα με τη Τουρκία, ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)

Αντίθετα δυτικά του Ευφράτη η Μάνπιτζ που ελεγχόταν από Κούρδους και Αμερικανούς είναι διαφορετική περίπτωση και την έχουν προσεγγίσει κυβερνητικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

 Ενα deal Μόσχας, Αγκυρας, Δαμασκού για την περιοχή είναι πολύ πιθανό. Η Μάνπιτζ δεν έχει καμία σχέση με τη νυν τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη και ήδη συριακές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστιά της.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν για την Μάνπιτζ θεωρητικά είναι εφικτό να αναπτυχθούν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, λόγω εγγύτητας με το Χαλέπι, στην Κομπάνι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταλούν συριακές στρατιωτικές κυβερνητικές δυνάμεις λόγω απόστασης (δείτε τον χάρτη κάτωθι).

Βέβαια οι Κούρδοι, καλούν πλέον επίσημα της συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Κομπάνι, αλλά το ερώτημα είναι αν η περιοχή θα δεχθεί την επίθεση των Τούρκων η οποία μέχρι στιγμής είναι εκτός των τεσσάρων επιθετικών αξόνων.

Μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον συριακό Στρατό που δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. 

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι, αναφορικά με την πιθανότητα να αναπτυχθούν συριακές στρατιωτικές δυνάμεις ανατολικά του Ευφράτη, δήλωσε τα εξής: «Εάν ο στρατός του συριακού καθεστώτος προσπαθήσει να εισέλθει στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία θα απαντήσει, οπότε μπορεί να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών»

Ομως οι τελευταίες ικανές διαθέσιμες δυνάμεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων προορίζονται για την μάχη της Ιντλίμπ της τελευταία περιφέρειας που εξακολουθεί και κατέχει το ISIS ή οι παραφυάδες της al Nusra.

Ετσι ή αλλιώς ο συριακός Στρατός δεν υπάρχει, όπως τον φαντάζονται οι περισσότεροι.

Υπάρχουν ισχυρές κυβερνητικές μονάδες στην Δαμασκό, το συριακό Γενικό Επιτελείο προσπαθεί να μην απωλέσει πάλι το Χαλέπι για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος, οι Σύροι κυβερνητικοί μάχονται ακόμα στην Χάμα και από εκεί και πέρα είναι ένα σύνολο μονάδων και υπομονάδων που μικρή έως ελάχιστη συνοχή έχουν, ελάχιστη οργάνωση Στρατού, όπως τον έχουμε στον μυαλό μας, έχουν, και βέβαια, υποφέρουν από βαριές απώλειες. 

Μόνον οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν φράγμα για τους Τούρκους, ανατολικά του Ευφράτη όχι γιατί διαθέτουν αξιόλογες χερσαίες δυνάμεις, αλλά γιατί θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις και να βοηθήσουν τους Κούρδους.

Θα το κάνουν; Οχι!

Αποκλείεται να ρισκάρουν την ρωσοτουρκική προσέγγιση που έχουν επιτύχει.

Αν υπάρχει μία περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων αυτή θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη στην Μάνπιτζ που γειτνιάζει με την τουρκοκρατούμενη Αφρίν και στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και αυτό μόνο κατόπιν συμφωνίας της Ρωσίας με την Τουρκία.

Πρακτικά οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν την Μάμπιτζ, αν εισέλθουν σε αυτήν, αφού οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή (ελέγχουν την γειτονική Αφρίν) και αντικαθιστούν τους Αμερικανούς, αλλά δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη.

Και όλα αυτά υπό τον όρο οι Κούρδοι της Μάνπιτζ να δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση της Δαμασκού (οι Κούρδοι βασίστηκαν στις ΗΠΑ και αποσχίστηκαν το 2015) και να καταθέσουν τα όπλα. Γιατί, η Τουρκία θα εισβάλλει και στην Μάνπιτζ την οποία ήλεγχαν άλλωσταες από κοινού με τις ΗΠΑ, μέχρι την εισβολή και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Αλλωστε ήταν να το κάνει πριν δύο χρόνια, αλλά οι Κούρδοι δεν το ήθελαν και προτίμησαν τους Αμερικανούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ