Μια αθέατη συνέπεια της διάλυσης της Λιβύης πρό 2ετίας με της ευλογίες της Δύσης φαίνεται ότι μόλις ώρα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή καθώς περισσότερα από 20.000 όπλα κάθε είδους έχουν διοχετευτεί παράνομα σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ο οπλισμός αυτός έχει καταλήξει εντελώς ανεξέλεγκτα στα χέρια ανταρτών και άλλων ακραίως ομάδων οι οποίες ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση τόσο στο Μάλι όσο και σε άλλες περιοχές.

Αναφέρεται ότι το οργανωμένο έγκλημα στη Δυτική Αφρική έχει επικεντρωθεί πλέον στο λαθρεμπόριο όπλων τα οποία ανήκαν στις διαλυμένες πλέον ΕΔ της Λιβύης.

Η ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι το 2011 και η διάλυση του Λιβυκού Στρατού άφησε τεράστιες ποσότητες φορητού οπλισμού «στα αζήτητα» ως εύκολη λεία για λαθρεμπόρους όπλων αφού οι μονάδες διαλύθηκαν και δεν υπάρχει κανείς πλέον να ελέγχει τη φύλαξη τους.

Παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες του στρατού λεηλατήθηκαν από τους αντάρτες της αντιπολίτευσης που ανέλαβε το έλεγχο της Λιβύης μετά τη κατάρρευση του καθεστώτος παρέμειναν άθικτες μεγάλες ποσότητες όπλων που τώρα διακινούνται μέσω λαθρεμπόρων στην δυτική Αφρική.

Η διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων σύγχρονων όπλων στους αντάρτες στο Μάλι άλλαξε το συσχετισμό ισχύος από μια εμπόλεμη διαμάχη χαμηλής έντασης σε ανατροπή των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι που προκάλεσε την επέμβαση της Γαλλία και άλλων δυτικών δυνάμεων.

Η αποσταθεροποίηση όμως ξεκίνησε από τη νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη με τους γάλλους και βρετανούς να πρωτοστατούν ενώ η επέμβαση στο Μάλι επεκτείνει μια ήδη υπάρχουσα εστία έντασης με σοβαρές αμφιβολίες στο κατά πόσον θα πετύχει σταθερότητα στην περιοχή μετά την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

Το παράδειγμα της Λιβύης κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επιτρέπει καθώς 2 χρόνια μετά τη νατοϊκή επέμβαση, χάος και αναρχία βασιλεύει στο νότιο τμήμα της χώρας.

Φυλές πολέμαρχων να ασκούν έλεγχο δια των όπλων ενώ παραστρατιωτικές ομάδες αποτρέπουν την επάνοδο στην ομαλότητα σε μια διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα, όπου το κενό εξουσίας στη μετά Καντάφι εποχή φαίνεται ότι συνεχίζεται επ αόριστον.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ