Εξοντώθηκε διοικητής της Αλ Κάιντα στο Μάλι
ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ένας από τους κορυφαίους καταζητούμενους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα εξουδετερώθηκε στο Μάλι.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά πρόκειται για τον , Αμπτελχαμίντ Αμπού Ζείντ, κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Αφρική.
Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε σε επιχείρηση Ειδικών Δυνάμεων του γαλλικού Στρατού σε συνεργασία με δυνάμεις του Τσαντ που πραγματοποιήθηκε σε τοποθεσία που κρυβόταν στο Β. Μάλι.
Στην επιχείρηση στο ορεινό σύμπλεγμα Αντράρ, έλαβαν μέρος συνολικά 1400 γάλλοι στρατιώτες και 800 στρατιώτες από το Τσάντ, ενώ αναφέρθηκε η εξόντωση 40 τρομοκρατών με άγνωστο αριθμό απωλειών για τις δυνάμεις που επιτέθηκαν στους τρομοκράτες.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε επίσημα από το πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπυ, ο οποίος παρέστη στην κηδεία μελών των ΕΔ της χώρας που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση.
Τα νέα του θανάτου του διοικητή της Αλ Κάιντα στην Αφρική μεταδόθηκαν αρχικά από την αλγερινή τηλεόραση και διαδόθηκαν γρήγορα στα γαλλικά στρατεύματα που μάχονται στο Μάλι.
Γνωστός ως ακραίος και φανατικός, ο Αμπού Ζείντ ( Μοχάμεντ Γκνίρι είναι το πραγματικό του όνομα) διοικούσε την οργάνωση «Ταρέκ Ιμπν Ζιάντ» οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον ριζοσπαστικές που συνεργάζονται απευθείας με την Αλ Κάιντα.
Η οργάνωση είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του βρετανού τουρίστα Εντουιν Ντάιερ το 2009 και του γάλλου Μισέλ Ζερμενό εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση ένα χρόνο αργότερα.
Επίσης πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την απαγωγής 5 γάλλων εργαζόμενων στο βόρειο Νίγηρα.
Γεννημένος στην Αλγερινή πόλη Τουγκούρτ, περίπου 600km νότια από τη πρωτεύουσα Αλγέρι, στη Σαχάρα ήταν αρχικά μέλος του FIS, μια ισλαμική αλγερινή οργάνωση η οποία αρνούμενη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις αρχές του 90 πυροδότησε την αιματηρή εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.
Αργότερα εντάχτηκε σε ομάδα σαλαφιστών με την ονομασία που έδωσαν οι γάλλοι GSPC (προσευχή και μάχη) υπό τις διαταγές του Μοκτάρ Μπελμοκτάρ προτού αναρριχηθεί σε ηγετική θέση ο ίδιος μετά από αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με το προφίλ που είχε δημιουργήσει η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο Ζείντ δεν ήταν μορφωμένος όπως άλλα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα αλλά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω της φιλοδοξίας του να αναδειχτεί σε άλλα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.
Πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μάλι το 2012 και ανέλαβε τον έλεγχο του Τομπουκτού όπου επέβαλε ακραία μορφή ισλαμικής σαρίας με ακρότητες και καταστροφή πολλών ιστορικών μνημείων.
Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι ήταν ένας μικρόσωμος άνδρας με γκρίζα γενειάδα που κρατούσε συνεχώς στο χέρι ένα ΑΚ-47.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr