Νεκροί 14 Χούτι και στρατιωτικοί σε συγκρούσεις στην Υεμένη
Οι μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και αυτονομιστές συνεχίζονταν χθες Σάββατο για έκτη συναπτή ημέρα στην επαρχία Αμπιάν, στη νότια Υεμένη, και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με διάφορες στρατιωτικές πηγές.
Αυτονομιστικές δυνάμεις του Συμβουλίου Μετάβασης του Νότου (ΣΜΝ) προβάλλουν αντίσταση στην επίθεση φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων, που αποτελούνται από οπαδούς του κόμματος Αλ Ίσλα, με σκοπό να κυριεύσουν τη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της Αμπιάν, ανατολικά της Άντεν, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
«Δεκατέσσερις μαχητές, ανάμεσά τους δέκα φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν το Σάββατο (σ.σ. χθες)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στρατιωτικός προσκείμενος στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή στις τάξεις των αυτονομιστών, κάνοντας επίσης λόγο για την αιχμαλώτιση «40 φιλοκυβερνητικών στρατιωτών» και την «κατάσχεση του στρατιωτικού εξοπλισμού» των επιτιθέμενων.
«Αυτοί», οι στρατιώτες που είναι πιστοί στην κυβέρνηση, «δεν μπόρεσαν να προελάσουν προς την κατεύθυνση της Ζιντζιμπάρ» και «για να το καταφέρουν, θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των αυτονομιστικών δυνάμεων στη γραμμή του μετώπου.
Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες αυτού του εύρους αφότου οι αυτονομιστές του νότου κήρυξαν την 26η Απριλίου αυτονομία στην περιοχή τους μετά την κατάρρευση της συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε πως τα δύο μέρη θα μοιράζονταν την εξουσία.
Τη Δευτέρα, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και στα δύο στρατόπεδα.
Από το 2014, μαίνεται πόλεμος στην Υεμένη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι — υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα — και δυνάμεις της κυβέρνησης που υποστηρίζει από τον Μάρτιο του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Όμως το στρατόπεδο που πολεμά τους Χούθι διαπερνά βαθύ ρήγμα μεταξύ της εξόριστης κυβέρνησης και του αυτονομιστικού κινήματος που διεκδικεί την αυτονομία της Νότιας Υεμένης και εκπροσωπεί το ΣΜΝ.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με το ΣΜΝ υπογράφτηκε την 5η Νοεμβρίου στο Ριάντ, λίγο καιρό αφότου οι αυτονομιστές κατέλαβαν την Άντεν, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στον νότο, όχι μακριά από τη Ζιντζιμπάρ.
Σύμφωνα με υεμενίτικες και σαουδαραβικές πηγές η συμφωνία προέβλεπε πως μέλη του ΣΜΝ θα εντάσσονταν στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την επιστροφή της Άντεν στον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο.
Η συμφωνία όμως παρέμεινε κενό γράμμα, λόγω του ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα όσα προέβλεπε, ιδίως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.
Η σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στη χώρα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.