Τι σημαίνει η αποχώρηση των Ρώσων από την Λιβύη – Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αναχαιτίσει τους Τούρκους
Μετά την αποχώρηση του ρωσικού εθελοντικού σώματος της εταιρείας Wagner από την Λιβύη που την επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του LNA Muhammed Kununu, η κατάσταση εμφανίζεται ως άκρως προβληματική για τον Χ.Χαφτάρ αλλά και κατ΄επέκταση και για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Όπως σημείωσε «Ολοι οι Ρώσοι έφυγαν με πτήσεις από το αεροδρόμιο Beni Velid νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αναδεικνύεται η εθνική ανάγκη έμμεσης εμπλοκής της Ελλάδας στην σύγκρουση που μαίνεται στο βορειοαφρικανικό κράτος.
Οι Τούρκοι ενισχύουν πλέον, όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr με φωτογραφικά ντοκουμέντα, τις δυνάμεις τους με βαρέα όπλα (Α/Κ Firtina και άρματα μάχης) και ετοιμάζονται για την τελική επίθεση κατά των δυνάμεων του LNA έχοντας την απόλυτη υπεροχή σε γη, θάλασσα και αέρα.
Η Βάγκνερ ουσιαστικά είχε αδρανοποιηθεί μετά την αποτυχία της Τετραμερούς στην Μόσχα και από τότε δεν συμμετείχαν στις συγκρούσεις της λιβυκής σύρραξης αλλά μόνο στην φρούρηση του Χαλίφα Χάφταρ και κάποιων σημαντικών εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται πως η Wagner είχε μεταφέρει στην Λιβύη 800 με 1200 άνδρες. Την αποχώρηση επιβεβαιώνει και το Bloomberg.
Η είδηση πάντως σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι αντιπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Λιβύη, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κατάρ, (πουθενά η Ελλάδα φυσικά) φέρονται να πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στη Μάλτα αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αιγύπτου, τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα
Η αποχώρηση των Ρώσων δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στην Ελλάδα να στείλει συμβούλους, στρατιωτική βοήθεια και πιθανώς ένα στρατιωτικό σώμα εθελοντών το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να το χρηματοδοτήσουν τα ΗΑΕ προκειμένου να ανατραπεί εκ νέου η κατάσταση στην Λιβύη αλλά αυτή την φορά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να υπάρξει απαγόρευση πτήσεων εντός του ελληνικού FYR με δεδομένο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-17 από το Κατάρ για την μεταφορά ακόμα και βαρέων όπλων στην Λιβύη.
Παράλληλα εντείνεται η φημολογία ότι σύντομα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μεταστάθμευση μαχητικών F-16 στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια ένας κίνδυνος για την Ελλάδα για τον οποίο έχουμε ήδη προειδοποιήσει σε σχετικό άρθρο.
Φυσικά το εμπάργκο όπλων με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη όπως και η επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ δια θαλάσσης με αεροσκάφη από το… Λουξεμβούργο έχει καταντήσει ανέκδοτο.
Η Ελλάδα, η οποία ήταν η άμεσα θιγόμενη από την πειρατεία Αγκυρας και Τρίπολης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που βαπτίστηκε «τουρκολιβυκή ΑΟΖ», δεν έστειλε, ούτε έναν άνδρα, ούτε μία σφαίρα, ούτε ένα τζιπάκι, για να στηρίξει τα συμφέροντά της.
Στην αντίθετη περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει αδρανής θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι η Τουρκία όπως εξήγγειλε ο ΥΠΕΝ της χώρας Φ.Ντονμέζ στο γ΄τρίμηνο δηλαδή μεταξύ 1ης Ιουλίου και 30ης Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης φέρνοντας την Ελλάδα προ του διλήμματος , «πόλεμος ή παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων».