Χωρίς καμία περιστροφή ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ (δηλαδή πλέον το ίδιο το Κρεμλίνο) τόνισε ότι η κήρυξη ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ.) εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου θα αποτελέσει για την Ουκρανία την αρχή του τέλους.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις και υποστηρίζω εκείνες τις εκτιμήσεις, οι οποίες υπάρχουν και μέσα στην Ουκρανία, που λένε ότι η έναρξη εχθροπραξιών θα είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας. Αυτό είναι σαν να αυτοπυροβολείσαι, να πυροβολείς τα πόδια σου και όχι τον κρόταφο», δήλωσε ο ίδιος

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να υπερασπίσει τους πολίτες της που ζουν στην επικράτεια του Ντονμπάς, εάν η κλίμακα της διένεξης είναι η ανάλογη, προσέθεσε. «Σήμερα όλα εξαρτώνται από το ποια θα είναι η έκταση της πυρκαγιάς. Εάν εκεί πάει να γίνει όπως λέει ο πρόεδρος μας μια Σρεμπρένιτσα, εμείς προφανώς θα αναγκαστούμε να τους υπερασπιστούμε», είπε ο Κόζακ.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αυτό μπορούμε να το δούμε και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ που ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας να μην ενισχύει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδροςκατηγόρησε το Κίεβο για προκλητικές ενέργειες στο ανατολική Ουκρανία που πυροδοτούν την ένταση.

«Αντικείμενο της συνομιλίας, μεταξύ των άλλων, ήταν η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία. Η Καγκελάριος ζήτησε να μην συνεχισθεί η αυξημένη αυτή παρουσία, ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η Ντέμερ. Η ίδια πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν μερικά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα η Συρία, η Λιβύη και η Βοσνία Ερζεγοβίνη» όπως «επίσης τέθηκε το θέμα του Ναβάλνι».

Από την πλευρά του Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μέρκελ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της ένταση στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος «επέστησε την προσοχή στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, το οποίο το τελευταίο διάστημα οξύνει σκόπιμα την κατάσταση στην γραμμή επαφής» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο δημοσιογράφος Vladimir Solovyev μόλις χθες, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να παραδώσει τον έλεγχο της περιοχής των Ρώσων και ρωσόφωνων του Ντόναμπς.

Έθεσε στην συνέχεια την εξής ερώτηση στον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Mikhail Khodarenok: «Πόσο σύντομα η μάχη για την ουκρανική γη με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση;»

Ο πρώην συνταγματάρχης και αμυντικός εμπειρογνώμωνας του Ερυθρού Στρατού απάντησε: «Αυτή είναι μια αυστηρά προσωπική μου κρίση. Πιστεύω ότι κάθε αντιπαράθεση μπορεί να σταματήσει, άπαξ και απειλήσουμε με την ανάπτυξη τουλάχιστον τακτικών πυρηνικών όπλων. Οποιαδήποτε σύγκρουση θα σταματήσει σε αυτήν την περίπτωση».

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί των συνόρων και σε περιοχές που άμεσα μπορούν να συνδράμουν σε τυχόν επιχειρήσεις και οι φιλίες του Κιέβου με το ΝΑΤΟ μόνο προς το συμφέρον του δεν είναι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ