Έχοντας αναλάβει μόλις πρόσφατα τον νέο ρόλο του ως επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ καλείται από το Κρεμλίνο να φέρει τη νίκη στον πόλεμο που πλέον κλείνει δύο μήνες.

Σχεδόν εννιά μήνες νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε διορίσει τον στρατηγό Βαλέρι Ζάλουζνι αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αποστολή να κρατήσει την άμυνα απέναντι σε έναν σαφώς πιο ισχυρό εχθρό.

Τώρα, οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές των εμπόλεμων ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων βρίσκονται αντιμέτωποι στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση μιας ένοπλης σύγκρουσης που εξελίσσεται ως η πιο ολέθρια στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι δύο στρατηγοί ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και κόσμους.

Ο Ντβόρνικοφ, 61 ετών, είναι γέννημα-θρέμμα της ΕΣΣΔ.

Ο 49χρονος Ζάλουζνι γεννήθηκε μεν επί Σοβιετικής Ένωσης, όμως ενηλικιώθηκε και ανδρώθηκε στην ανεξάρτητη Ουκρανία.

Η σταδιοδρομία τους στο στράτευμα πλέον τους καθορίζει.

Απόφοιτος της σοβιετικής Στρατιωτικής Σχολής Φρούνζε, πλην όμως όχι προσκολλημένος στη σοβιετική στρατιωτική θεωρία, ο Ρώσος στρατηγός έχει πια ως… σήμα κατατεθέν την τακτική του ανηλεούς «σφυροκοπήματος» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βολές πυροβολικού, που μοιραία έχουν ως αποτέλεσμα μαζικές καταστροφές και βαρύτατες απώλειες αμάχων.

Το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι όταν υπηρέτησε στην εκστρατεία «καμένης γης» στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας (1999-2009). Και το εφήρμοσε στο έπακρο στη Συρία κατά των ισλαμιστών που λάμβαναν υποστήριξη από πλήθος ξένων χωρών και κέντρων που ήθελανα αλλαγή του Άσαντ, όταν το 2015 ανέλαβε διοικητής των εκεί ρωσικών δυνάμεων.

Στη Δύση του έδωσαν το προσωνύμιο «Ο χασάπης της Συρίας» γιατί πήρε ξανά το Χαλέπι από τα χέρια του ISIS!

Στη χώρα του, τιμήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν για τις υπηρεσίες του με το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αναλαμβάνοντας τώρα τα «ηνία» της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς, ο Ντβόρνικοφ βρίσκεται -ως Διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας- σε πιο γνώριμα για τον ίδιο εδάφη.

Ο διορισμός του αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό των ρωσικών δυνάμεων, μετά την ανασύνταξή τους στα ανατολικά ουκρανικά εδάφη και την έναρξη της επόμενης φάσης του πολέμου.

Θεωρείται από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς της Ρωσίας και εξαιρετικά αποτελεσματικός στη διοίκηση μάχης σε αστικό περιβάλλον.

Προς το παρόν, δίνει έμφαση στην ευρεία χρήση του πυροβολικού και πρωτίστως της αεροπορικής ισχύος.

Στόχος του στην παρούσα φάση είναι να αποδυναμώσει και να παγιδεύσει στα ανατολικά τις εκεί ουκρανικές δυνάμεις, καθιστώντας τες εύκολο στόχο.

Αναλυτές και αξιωματούχοι στο Κίεβο προβλέπουν ότι η επόμενη κίνηση θα περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση για την «εκκαθάριση» του Ντονμπάς και την παγίωση της γεωγραφικής σύνδεσης της περιοχής με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενόσω εντείονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και στον στρατηγικής σημασίας ουκρανικό νότο.

Ο Βαλέρι Ζάλουζνι από την άλλη ενσαρκώνει τη νέα γενιά του στρατού της Ουκρανίας και μια διαφορετική τακτική πολέμου, στην οποία εκπαιδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από το ΝΑΤΟ και συνεχίστηκε με τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων από τη Δύση με φορητά πυραυλικά συστήματα -όπως τους αντιαρματικούς Javelin και τους αντιαεροπορικούς Stinger- και οπλισμένα drones.

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από τους χάρτες και τα σχέδια μάχης -ας πούμε- του 1943», είχε πει ο Ζάλουζνι σε συνέντευξή του στην ουκρανική στρατιωτική έκδοση Army Inform πριν από δύο χρόνια. «Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικές μεθόδους», ανέφερε από τότε, «για να πετύχω έναν στόχο».

Όπως πολλοί άλλοι Ουκρανοί στρατιωτικοί, έτσι και αυτός ετοιμαζόταν για τον πόλεμο με τους Ρώσους από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Εκείνη τη περίοδο, ο ίδιος πολεμούσε τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στα μέτωπα του Ντονμπάς.

Έκτοτε, συμμετείχε συχνά σε κοινά ναυτικά, χερσαία και αεροπορικά γυνμάσια του ΝΑΤΟ.

Ανέλαβε Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Από τις πρώτες αποφάσεις του, με το που ανέλαβε πέρυσι τα νέα του καθήκοντα, ήταν να επιτρέψει στους Ουκρανούς στρατιώτες να ανοίγουν πυρ κατά βούληση ως αντίποινα στα μέτωπα του Ντονμπάς με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Τον περασμένο Νοέμβριο εν τω μεταξύ διόρισε σύμβουλό του τον διαβόητο Ντμίτρο Γιάρος, πρώην αρχηγό του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα».

Σχεδόν ένα μήνα μετά ωστόσο ο Γιάρος παύθηκε των καθηκόντων του. Όπως ανέφερε τότε η ουκρανική εφημερίδα Ukrayinska Pravda, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων αρνήθηκε να αποκαλύψει το παραμικρό για τη συνεργασία, επικαλούμενο τον απόρρητο χαρακτήρα των πληροφοριών.

Μέχρι πρότινος αντιστράτηγος, ο Ζάλουζνι προήχθη από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βαθμό του στρατηγού μόλις στις αρχές Μαρτίου, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Τελώντας υπό το γενικό πρόσταγμά του, Ουκρανοί στρατιώτες και εθελοντές επίσης καταγγέλθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εν ψυχρώ εκτέλεσης Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης.

Σήμερα, ο Βαλέρι Ζάλουζνι έχει το προσωνύμιο «Σιδηρούς στρατηγός» ή ο «άφθαρτος», όπως τον αποκαλούν πια στην πατρίδα του, όπου θεωρείται ήρωας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ