Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί υπογράφουν εναντίον ενίσχυσης της Ουκρανίας με βαρέα όπλα
72.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 72.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην οποία 28 διασημότητες προειδοποιούσαν για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, γράφει ο Spiegel.
Σημειώνεται ότι η επιστολή δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το πρωί στον ιστότοπο του περιοδικού ‘Emma’, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Οι υπογράφοντες προς τον καγκελάριο Σολτς απαιτούν να μην υπάρξουν περαιτέρω παραδόσεις βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Δεν πρέπει να δοθεί κανένας λόγος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επεκτείνει τον πόλεμο στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».
Η Bundestag ενέκρινε την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη.
Σε αντίθεση με πολλούς επικριτές, που κατηγορούν τον Σολτς ότι διστάζει, οι υπογράφοντες της επιστολής εκφράζουν την υποστήριξή τους στο γεγονός ότι ο Καγκελάριος έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμιο πόλεμο.
«Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα θυμάστε την αρχική σας θέση και δεν θα παρέχετε, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία. Αντίθετα, σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, σε έναν συμβιβασμό που μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές».
Ο Πούτιν παραβίασε το διεθνές δίκαιο επιτιθέμενος στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί «να αναλάβουμε τον κίνδυνο να κλιμακωθεί αυτός ο πόλεμος σε πυρηνική σύγκρουση». Η παράδοση μεγάλων ποσοτήτων βαρέων όπλων θα μπορούσε να κάνει την ίδια τη Γερμανία συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο.
«Μια ρωσική αντεπίθεση θα μπορούσε στη συνέχεια να πυροδοτήσει την υπόθεση για βοήθεια βάσει της συνθήκης του ΝΑΤΟ και επομένως τον άμεσο κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου», αναφέρει η επιστολή.
Την επιστολή υπογράφουν συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, ηθοποιοί και γνωστοί Γερμανοί διανοούμενοι.
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνουκ, επέκρινε επίσης τους υπογράφοντες σε πολλά tweets, χαρακτηρίζοντας τις συμβουλές που δίνονται «ανόητες και ανήθικες» και συμβούλεψε να μην αγοράσουν το περιοδικό «Emma»…