Γιατί παραμένουν με φανατισμό οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ στο Azovstal
Oι «πρόγονοί» τους πολεμούσαν τους Σοβιετικούς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50
Για να κατανοήσει κάποιος την αντίσταση που προβάλουν οι Ουκρανοί νεοναζί του τάγματος Αζόφ και παραμένουν στο Azovstal έχει ενδιαφέρον να δούμε λίγο την Ιστορία των «μπαντεριστών» στην Ουκρανία.
«Έχουν κίνητρο, είναι φανατικά αφοσιωμένοι στα ιδανικά τους», λέει ο κοινωνικός ψυχολόγος Alexei Roshchin. «Τους εμπνέει. Μπορούν να κάτσουν στο μπουντρούμι για πολύ καιρό. Όπως είπε ο Φρίντριχ Νίτσε, «Αν ένας άνθρωπος έχει ένα «γιατί» να ζήσει, μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε «πώς».
Ο ψυχολόγος υπενθυμίζει ότι οι μαχητές του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού OUN-UPA (η οργάνωση είναι αναγνωρισμένη ως εξτρεμιστική και απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία), πιο γνωστοί ως Μπαντέρα, μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας στη δυτική Ουκρανία για άλλα δέκα χρόνια.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι συνεργοί του Χίτλερ και οι τρομοκράτες κρύβονταν στα δάση σε υπόγειες κρύπτες, έρποντας από τις τρύπες τους τη νύχτα για να ληστέψουν και να σκοτώσουν. Ήταν ένας πραγματικός «πόλεμος των αποθηκών». Μέρος του πληθυσμού τους στήριζε προμηθεύοντας τρόφιμα.
Αυτά για να κατανοήσει κάποιος πόσο «μπαντερική» είναι ακόμα και σήμερα η ουκρανική κοινωνία.