Οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προσπαθούν να προελάσουν νότια προς τις σημαντικές, υπό ουκρανικό (ακόμα) έλεγχο πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δήλωσε σήμερα ο διορισμένος περιφερειάρχης του Ντονέτσκ.

“Τα μέτωπα στη Λιμάν και την Ιζιούμ αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες προσπαθεί να προελάσει ο εχθρός για να καταλάβει τα εδάφη της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, (που αποτελούν) τους βασικούς (του) στόχους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Η Κραματόρσκ είναι η ντε φάκτο πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ από το 2014, μετά την αποκοπής της πόλης Ντονέτσκ από τους ρωσόφωνους.

Ο Κιριλένκο σημείωσε επίσης ότι 340.000 κάτοικοι παραμένουν στο υπό ουκρανικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας, έναντι των περίπου 1,67 εκατομμυρίων που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει αυτήν τη στιγμή υπό την κατοχή της περίπου το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου.

“Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα απευθυνόμενος επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ώστε να ωθήσει τον σκληρό πόλεμο του Κιέβου με τη Ρωσία προς ένα “σημείο καμπής” που θα του επέτρεπε να τον κερδίσει.

Οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες προς εκμετάλλευσιν από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του προς το Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και επισήμανε ότι 100 άνθρωποι πεθαίνουν και 450-500 τραυματίζονται σε καθημερινή βάση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του έχει προσφέρει η Δύση μέχρι στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ