Αν αντέξει η Ουκρανία μέχρι τον Σεπτέμβριο τότε μπορεί να δούμε αερομαχίες αμερικανικών μαχητικών με ρωσικά πάνω από τον ουρανό του Κιέβου.

Πολιτικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον εργάζονται για τη δωρεά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16 στην Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Βάσει του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κονδύλι 100 εκ. δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά αεροσκάφη. Η απόφαση για τα χρήματα προέρχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Βέβαια πότε θα προλάβουν να εκπαιδευτούν για να χειρίζονται τέτοιου επιπέδου μαχητικά αυτό είναι άλλο ζήτημα και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε μισθοφόρους να βρίσκονται στα κόκπιτ των αμερικανικού τύπου μαχητικών.

Υπήρξαν αιτήματα από το Κίεβο για την παράδοση αεροσκαφών αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον ήθελε απεγνωσμένα να δωρίσει τα αεροπλάνα, καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να πετούν σοβιετικά μαχητικά.

Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε με το Κίεβο και ήταν αυτός που πρόσθεσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια ως τροποποίηση στο ανωτέρω νομοσχέδιο.

Ο Kinzinger λέει ότι είναι πλέον σαφές σε όλο τον κόσμο ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία θα είναι οπλισμένη με δυτικά όπλα και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, η οποία λογικά θα οδηγήσει στην παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, είναι ένα μήνυμα.

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει λάβει πολύ λίγα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής. Η Βουλγαρία παρέδωσε Su-25 σε μέρη μέσω τρίτων χωρών και η Σλοβακία δώρισε 12 μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Πολωνία ήταν πρόθυμη και έτοιμη να μεταφέρει τα MiG-29 της στη βάση Ramstein στη Γερμανία, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαρσοβίας.

Αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή την παράδοση αμερικανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν μη τυχόν η δυτική τεχνολογία πέσει στα χέρια της Ρωσίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην ευαίσθητα συστήματα.

Ο Λευκός Οίκος είναι επίσης επιφυλακτικός στο να περάσει την “κόκκινη γραμμή” κλιμάκωσης με την Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η μελλοντική εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε δύο αμερικανικές βάσεις  στο Κολόμπους του Μισισιπή και στο Τέξας.

Ωστόσο, το αν οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν F-15 και F-16 και αν η Ουκρανία λάβει δυτικά μαχητικά, εξαρτάται από τη Γερουσία, η οποία τον Σεπτέμβριο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τα όποια σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ