Τρία είναι τα σενάρια που μπορεί να συμβούν στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας μετά την υποχώρηση των Ρώσων και την παράδοση των πόλεων Ιζίουμ, Κουπιάνσκ και Λίμαν στους Ουκρανούς.

Από τις πρωινές ώρες έχει γίνει γνωστό πως μία σειρά σημαντικών και στρατηγικών πόλεων στην Ανατολική Ουκρανία καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του Κιέβου δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις ρωσικές δυνάμεις και προκαλώντας κύμα χιλιάδων ρωσόφωνων προσφύγων προς ρωσικά εδάφη για να αποφύγουν μία οργανωμένη εθνοκάθαρση από τους Ουκρανούς νεοναζί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση σν δεν υπάρξει άμεσα ρωσική αντίδραση, η υποχώρηση αυτή θα αγγίξει τον ίδιο τον Β.Πούτιν καθώς αυτό που λαμβάνει χώρα τώρα είναι μεγαλύτερη ήττα ακόμα και από την βύθιση του «Moskva».

Το πρώτο σενάριο είναι οι Ρώσοι απλώς να έχασαν και να κατέρρευσαν στο ανατολικό μέτωπο διότι δεν έχουν επάρκεια δυνάμεων και δεν διαθέτουν εφεδρείες.

Θεωρητικά οι Ρώσοι έχουν διαθέσει το ένα δέκατο των συνολικών δυνάμεων του ρωσικού Στρατού στην Ουκρανία σε μία έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Συνεπώς, διαθέτουν ή έπρεπε να διαθέτουν εφεδρείες για να ενισχύσουν τις 140.000 Ρώσων που πολεμούν Ουκρανία.

Οι δυνάμεις που πολεμούν τώρα εκεί εκ των πραγμάτων δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν έναν Στρατό που μπορεί να αντλήσει εφεδρείες από έναν μεγάλο πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων ακόμα κι αν βγάλουμε απ’εξω τους ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Το δεύτερο σενάριο είναι να πρόκειται για μία ρωσική κίνηση τακτικής με την οποία οι Ρώσοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν μεγάλο χώρο μέσα στον οποίο να παρασυρθούν χιλιάδες Ουκρανών, πιστεύοντας ότι προελαύνουν ανενόχλητο.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η ρωσική υποχώρηση θα σταματήσει ξαφνικά και θα αναλάβουν μαζική δράση η ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό σε μία ανοικτή έκταση όπου οι ουκρανικές μονάδες δεν θα μπορούν να καλυφτούν.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε πριν από λίγο ότι αποστέλλει σημαντικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις στην περιοχή του Χαρκόβου.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο το οποίο αποτελεί παραλλαγή του δεύτερου.

Το σενάριο αυτό θέλει τους Ρώσους να αναδιατάσσονται σε περιοχές που διαθέτουν ισχυρότερες γραμμές άμυνας, ικανότερη διοικητική μέριμνα και πυκνότερες γραμμές ανεφοδιασμού διότι ως στρατηγικό στόχο στη Μόσχα έχουν θέσει την συνέχεια του πολέμου επ’αόριστον, επειδή γνωρίζουν ότι σε μία μακροχρόνια σύγκρουση φθοράς και λόγω της οικονομικής καταστροφής που έρχεται στην Δύση τον χειμώνα, οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς στρατιωτικά και οικονομικά.

Μάλιστα στην Μόσχα επιθυμούν μία κατάσταση φθοράς ώστε να αναγκαστούν στο τέλος οι Ευρωπαίοι να άρουν όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία λόγω εξάντλησης τους.

Αυτό το σενάριο όμως, όπως και το πρώτο σενάριο έχουν μία σημαντική παρενέργεια: Την αναγκαστική αποχώρηση χιλιάδων ρωσικής καταγωγής κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας από τα προγονικά τους εδάφη προς ρωσικά εδάφη για να αποφύγουν της ουκρανικές σφαγές.

Αυτό πολιτικά θα στοιχίσει πάρα πολύ στον Βλαδίμηρο Πούτιν γιατί κανείς δεν θα το δεχτεί ούτε από την στρατιωτική ηγεσία αλλά ούτε και από την ρωσική κοινωνία.

Κι όταν λέμε θα στοιχίσει πολιτικά, εννοούμε ότι μπορεί να στοιχίσει την ίδια την εξουσία στο Βλαδίμηρο Πούτιν, εκτός εάν και αυτό είναι κάποιος σχεδιασμός κατά τον οποίο στην Μόσχα βλέποντας αδυναμία για περαιτέρω επέκταση, προτιμούν οι ρωσικοί πληθυσμοί να έρθουν σε ρωσικά εδάφη.

Δύσκολο όμως να συμβεί το τελευταίο γιατί δεν μπορεί να «χωνευτεί» από την ρωσική κοινωνία.

Είναι ένα σενάριο που θα έχει πολύ βαρύ κόστος για την ρωσική ηγεσία. Επί του πρακτέου, το μόνο σενάριο που θα ήταν αποδεκτό στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι το δεύτερο.

Αλλά αυτό αν ισχύει θα φανεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ