Αμερικανοί: Καταστροφικές συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών – Η Ουκρανία θα χρειαστεί βοήθεια
Το Κίεβο δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά
Οι ουκρανικές αρχές στράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για βοήθεια σχετικά με την αποκατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τις πυραυλικές επιθέσεις. Το Κίεβο δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά.
Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και από αυτή την άποψη ζητούν βοήθεια για την προετοιμασία για μια μακρά περίοδο περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας και την ανοικοδόμηση υποδομών, γράφει το Politico, επικαλούμενο δύο πηγές του Κογκρέσου των ΗΠΑ και έναν δυτικό αξιωματούχος εξοικειωμένοι με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία χρειάζεται γεννήτριες, σωλήνες και βαλβίδες για να επισκευάσει την ενεργειακή της υποδομή.
Το Κίεβο προσπαθεί να επισκευάσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, αλλά αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, αυτό θα μπορούσε να γίνει σχεδόν αδύνατο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Πιθανές μακροπρόθεσμες διακοπές ρεύματος θα περιέπλεκαν τις εχθροπραξίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετατόπιση πληθυσμού, δήλωσαν αξιωματούχοι και σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να σταματήσει καθώς και η κυκλοφορία που απαιτείται για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εν μέσω φόβων ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα επιδεινωθεί, ορισμένοι Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmygal δήλωσε ότι σχεδόν το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας είναι εκτός λειτουργίας με το ποσοστό να αναμένεται να έχει αυξηθεί και άλλο εξαιτίας των τελευταίων ρωσικών βομβαρδισμών.
Η Ukrenergo ανέφερε ότι μόνο στις 15 Νοεμβρίου, 15 εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές, 1000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης δεν λειτουργούν. Οι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα δυτικά προς τα ανατολικά έχουν πληγεί.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, υπό αυτές τις συνθήκες, η Ουκρανία χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη από ευρωπαίους εταίρους στον ενεργειακό τομέα, την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, όσο και πρόσθετους οικονομικούς πόρους.
Έχουν καταστραφεί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας δεν σταματούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκαλουσένκο, μόνο στις 15 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας, η οποία ήταν μια από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της χώρας από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Ακολούθησε δεύτερο κύμα με 50 πυραύλους.