Φόβοι για εκτροπή σε εγκληματικές ομάδες των όπλων που αποστέλλονται στην Ουκρανία
Μεγάλη συζήτηση στον ΟΗΕ
Απαιτούνται αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου των όπλων για τον αποκλεισμό της εκτροπής των όπλων της Ουκρανίας, λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό.
Τα κράτη πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου των όπλων για να αποτρέψουν την εκτροπή των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα (χθες) στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ορισμένα μέλη του Συμβουλίου υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ άλλα αναφέρουν τον κίνδυνο κάνοντας το.
Η Ίζουμι Νακαμίτσου, Ύπατος Εκπρόσωπος για Υποθέσεις Αφοπλισμού, δήλωσε ότι η μεταφορά υλικού στην Ουκρανία από πολλά κράτη από την επέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 24 Φεβρουαρίου είναι θέμα δημοσίου μητρώου.
Οι πληροφορίες από τις κυβερνήσεις σχετικά με τις μεταφορές είναι σε μεγάλο βαθμό προσβάσιμες μέσω ανοιχτών πηγών, είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν επίσης εκτεταμένες, ανεξάρτητα επαληθευμένες αναφορές για μεταφορά συμβατικών όπλων σε μη κρατικές ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται στη σύγκρουση.
Η μεγάλης κλίμακας εισροή όπλων σε οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση εγείρει πολλές ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων εκτροπής, πιθανής διάχυσης και κλιμάκωσης, σημείωσε.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των εκτροπών όπλων θα είναι βασικά για την ανάκαμψη μετά τη σύγκρουση, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την πρόληψη των συγκρούσεων σε άλλες περιοχές, συνέχισε.
Το Μητρώο Συμβατικών Όπλων των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων, παραμένουν βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της διαφάνειας και την παρακολούθηση της εισροής όπλων και πυρομαχικών σε ζώνες συγκρούσεων.
Ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν αυτές τις ευρέως αποδεκτές προσεγγίσεις, τα προέτρεψε επίσης να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών. Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η δυστυχία και η καταστροφή στην Ουκρανία είναι ο τερματισμός του πολέμου, τόνισε, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να «καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ειρήνη».
Ο Ντάνιελ Κοβάλικ, εκπρόσωπος της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, ανέφερε μια έκθεση που επισημαίνει ότι η σύγκρουση του 2014 στην Ουκρανία οδήγησε στην ευρεία εξάπλωση φορητών όπλων, ελαφρού οπλισμού και πυρομαχικών, μεταξύ άλλων σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης.
Τόνισε επίσης πολλά άρθρα των μέσων ενημέρωσης που υπογράμμισαν την περιορισμένη ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρακολουθούν και να επιθεωρούν την ουσιαστική προμήθεια όπλων που παρείχαν. «Ποιος παρακολουθεί τους φύλακες εδώ;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παράσχουν διεθνή εποπτεία για τα δισεκατομμύρια όπλα που έχουν στείλει στην Ουκρανία. Προέτρεψε το Συμβούλιο να ανταποκριθεί στις ευθύνες του και ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολλά μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άσκηση του δικαιώματός της να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι αυτή που οδηγεί τη ροή όπλων στην Ουκρανία. Άλλοι, ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη να αποτραπεί η κατά λάθος πτώση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία σε λάθος χέρια, ενθαρρύνοντας τον διάλογο για τη διάδοση και υπογραμμίζοντας τη σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου των όπλων.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βασίλι Αλεξέγιεβιτς Νεμπένζια, είπε ότι η αντιπροσωπεία του ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης εισροής όπλων στην Ουκρανία στις προοπτικές τερματισμού της σύγκρουσης.
Χωρίς τη δυτική βοήθεια, οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία θα είχαν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, είπε. Επικεντρώνοντας τον κίνδυνο να πέσουν όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία στα χέρια τρομοκρατών και εγκληματιών, είπε ότι η κατάσταση είναι τόσο εκτός ελέγχου που τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο εμφανίζονται στη μαύρη αγορά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προέτρεψε μια νηφάλια αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη άντληση όπλων στο ουκρανικό καθεστώς.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας υπενθύμισε μια δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου τον Σεπτέμβριο σχετικά με τον κίνδυνο πιθανής εκτροπής όπλων, καθώς και μια προειδοποίηση τον Ιούνιο από τη Διεθνή Οργάνωση Εγκληματικής Αστυνομίας (INTERPOL) ότι τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία θα μπορούσαν να καταλήξουν στη μαύρη αγορά ή στην τα χέρια των εγκληματιών. Τονίζοντας ότι τέτοιες καταστάσεις δυστυχώς έχουν υλοποιηθεί, τόνισε την ανάγκη για μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης, αντί για ένα πεδίο μάχης πλημμυρισμένο από όπλα που θα παρατείνουν τη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, έχοντας διαφορετική άποψη, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να «μην μπερδεύουν τον επιτιθέμενο και τον επιτιθέμενο», προσθέτοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Η Γαλλία παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία, ώστε το Κίεβο να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και την ανεξαρτησία. Εάν η Μόσχα επιθυμεί να σταματήσουν οι μεταφορές που καταγγέλλει σήμερα, πρέπει να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, είπε.
Ο εκπρόσωπος της Γκαμπόν προέτρεψε τα μέρη να σταματήσουν τόσο τη λεκτική όσο και τη στρατιωτική κλιμάκωση. «Είναι καιρός να σωπάσουν τα όπλα στην Ουκρανία», είπε, καθώς περισσότερα όπλα μπορούν μόνο να σημαίνουν περισσότερο θάνατο και καταστροφή, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αποσταθεροποίηση και την ανασφάλεια που μπορεί να προκύψει με τόσα πολλά όπλα που κυκλοφορούν.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Σέργιι Ολέχοβιτς Κισλίτσα, δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προσπαθεί και πάλι να νομιμοποιήσει την κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιώντας το Συμβούλιο ως πλατφόρμα για τη διακίνηση προπαγάνδας.
Ευχαριστώντας όσους υποστήριξαν την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την παροχή σύγχρονων όπλων, είπε ότι η απελευθέρωση των περιοχών Χάρκοβο, Χερσώνα και Λουχάνσκ αποδεικνύει ότι όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή της η Ουκρανία εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Αναφέροντας λεπτομερώς τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδεικνύει διαφάνεια και να συνεργάζεται πλήρως με τα διεθνή καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών.
Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γκάνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αλβανίας, της Κένυας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Ιρλανδίας και της Ινδίας.