Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στο λιμάνι της Χερσώνας (φωτό)
Το κτύπησαν οι Ρώσοι για να κλείσουν το λιμάνι ή είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης των Ουκρανών;
Τουρκικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στο λιμάνι της πόλης Χερσώνας, μιας πόλης που έχει ανακηρυχθεί από την Μόσχα «ρωσικό έδαφος» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, σύμφωνα με βίντεο από το σημείο και από ρωσικές πηγές.
Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ουκρανών, αφού απομακρύνθηκε ο ρωσόφωνος πληθυσμός και αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα, προκειμένου να οχυρωθούν νοτιότερα τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο πύραυλος έπληξε χθες τη γέφυρα του σκάφους Tuzla, προκαλώντας τη φωτιά. Εικόνες δείχνουν φλόγες να τυλίγουν τον θάλαμο διακυβέρνησης.
Το Reuters μπόρεσε να επιβεβαιώσει την τοποθεσία των πλοίων και των κτιρίων που φαίνονται στα πλάνα, τα οποία ταιριάζουν με δορυφορικές εικόνες της περιοχής.
Η προσβολή του πλοίου πιθανότατα έγινε για να κλείσει το λιμάνι της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις περιοχές νότια του Δνείπερου.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα επίκειται σύντομα επίθεση κατά της Χερσώνας, ίσως και αποβατικής ενέργειας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό πλοίο είχε μετατραπεί σε ουκρανικό κέντρο διοίκησης, εκμεταλλευόμενο την «ασφάλεια» της τουρκικής σημαίας, αφού το πλοίο έχει εγκλωβιστεί εκεί από το 2022.
Το πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι από τον Φεβρουάριο του 2022, διαχειρίζεται η Cayeli Shipping, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο.
Μια πηγή τόνισε ότι υπάρχουν δώδεκα τουρκικά πλοία παγιδευμένα σε ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία για μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
«Έγινε επίθεση χθες το βράδυ, πιθανότατα στο λιμάνι, και ένας εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται να έπληξε το πλοίο. Τα τουρκικά πλοία στη Χερσώνα επανδρώνονται από ελάχιστο πλήρωμα, οπότε δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή θύματα» είπε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.