Wagner: «Θέλουμε 2 χρόνια για το Ντόνμπας, 3 χρόνια να φτάσουμε στον Δνείπερο»
«Το Μπάκχμουτ θα το καταλάβουμε σιωπηλά και μετά θα το ανακοινώσουμε»
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής Oμάδας Wagner, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε Ρώσο πολεμικό ανταποκριτή, είπε πως για να εκκαθαριστεί το Ντόνμπας χρειάζονται ενάμιση με δύο χρόνια, για να φτάσουν οι Ρώσοι στον Δνείπερο θα χρειαστούν τρία χρόνια και τέλος για να φτάσουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Θάλασσα της Μάγχης έχει «το δικό του σχέδιο»!
Φυσικά η τελευταία δήλωση δείχνει σκέψη για προέλαση μέχρι το Καλαί και τη γαλλική Νορμανδία!
Πρώτη φορά ο επικεφαλής της Wagner προχώρησε σε δήλωση που καταδεικνύει ότι στην Ρωσία ετοιμάζονται για έναν συνολικό μεγάλο Πόλεμο, δηλαδή για έναν Γ’ ΠΠ.
Οι δηλώσεις του Πριγκόζιν βέβαια δείχνουν πως πιέζει και την ηγεσία της Μόσχας να αποστείλει μεγαλύτερες δυνάμεις στο Ντόνμπας αν θέλει να τελειώσει τον πόλεμο πολύ νωρίτερα (Θέλει όμως; Αυτό είναι ένα ερώτημα).
Το μόνο που ζήτησε είναι η ηγεσία στη Μόσχα να ξεκαθαρίσει τι θέλει και τι θεωρεί αντικειμενικό σκοπό της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Η Μπαχμούτ χρειάζεται (να καταληφθεί) ώστε τα στρατεύματά μας να επιχειρούν με μεγαλύτερη άνεση. Γιατί τη λένε κρεατομηχανή; Επειδή ο ουκρανικός στρατός στέλνει ολοένα περισσότερες μονάδες», δήλωσε ακόμη.
«Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως πλησιάζουμε. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τα έξω και λιγότεροι προς τα μέσα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι καλά εκπαιδευμένοι (…) και όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, είναι αδύνατο να την καταλάβεις επιτιθέμενος μετωπικά. Τα καταφέρνουμε πολύ καλά.
Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε σιωπηλά την Αρτιόμοβσκ και μετά θα μπορέσουμε να πούμε δυνατά και καθαρά ότι την πήραμε», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την ονομασία της πόλης επί των ημερών της ΕΣΣΔ.
«Αν πρέπει να φτάσουμε στον Δνείπερο ποταμό, τότε θα χρειαστούμε τρία χρόνια. Εάν πρέπει να κλειδώσουμε πλήρως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, λοιπόν, χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα ενάμιση ή δύο χρόνια για να δουλέψουμε. Εάν είναι απαραίτητο να φτάσουμε στο English Channel (εννοεί την Θάλασσα της Μάγχης), τότε έχω το δικό μου σχέδιο».
Το σενάριο ενός Γ’ ΠΠ δεν είναι πλέον κάτι το αδιανόητο, αντίθετα είναι πολύ υπαρκτό. Οι δυτικές χώρες έχουν ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια και πολλά από τα οπλικά τους συστήματα στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να αρχίζουν να παρουσιάζουν κενά ασφαλείας.
Αντίθετα οι Ρώσοι «αδειάζουν» τις αποθήκες τους με παλαιό εξοπλισμό ενώ υπάρχουν έντονες φήμες πως λαμβάνουν τέτοιου τύπου συστήματα και από Β.Κορέα και Κίνα (ειδικά η Κίνα διαθέτει σχεδόν… άπειρο οπλοστάσιο που μπορεί να αναλωθεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς και να μην παίζει κανένα ρόλο στην δική της ασφάλεια).
Πολλοί θεωρούν πως η Μόσχα επίτηδες συντηρεί τον πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία και δεν επιχείρησε ποτέ να τον τελειώσει χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ισχύ.