Η κλιμάκωση της στρατιωτικής απειλής της Β. Κορέας εναντίον των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφήνει σοβαρό το ενδεχόμενο διεξαγωγής εχθροπραξιών ακόμη και τον κίνδυνο για ένα συνολικό ξέσπασμα μιας πολεμικής αναμέτρησης ενδεχομένως και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Αμυντικοί αναλυτές τονίζουν ότι ενώ η στρατιωτική απειλή υφίσταται – ειδικά για την ακεραιότητα της Ν. Κορέας – η πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι να εμπλακούν σε μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση με αβέβαια έκβαση, αλλά αντιθέτως επιδιώκεται ανατροπή του καθεστώτος της Πιονγιαγκ ως μια αναίμακτη λύση.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς κάθε ενέργεια αποτροπής της Β. Κορέας απέναντι στους «εχθρούς» της, έχει συναντήσει την απάντηση των ΗΠΑ που ανεβάζουν πολλά σκαλοπάτια το επίπεδο έντασης.

Συνέπεια είναι να υφίσταται ο κίνδυνος ξεσπάσματος μιας περιορισμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης η οποία εύκολα μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η κορεατική χερσόνησος είναι ουσιαστικά η πλέον στρατωτικοποιημένη ζώνη του πλανήτη με τις ΗΠΑ να διατηρούν στην περιοχή σε υψηλή ετοιμότητα 25.000 άνδρες με ισχυρές δυνάμεις Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και Αεροπορίας.

Η άφιξη των βομβαρδιστικών B-52 και εν συνεχεία των Stealth Β-2 (τα οποία εκτέλεσαν εικονικές προσβολές) και διαθέτουν ικανότητα μεταφοράς τόσο των υπερ-βομβών των 30.000lbs όσο και πυρηνικών όπλων, κλιμάκωσαν επικίνδυνα τη κρίση στην περιοχή, έπειτα τις απειλές για πυρηνικό Πόλεμο από τη Β. Κορέα.

Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι η αλλαγή ηγεσίας στη Β. Κορέα, με απώτερα σχέδια για επανένωση και σταδιακή ενσωμάτωση με την Νότια Κορέα, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό να γίνει όπως στην περίπτωση της Αν. Γερμανίας με τη Δυτική.

Η κυβέρνηση της Β. Κορέας όπως υπογραμμίζουν αναλυτές στην Ουάσιγκτον διαθέτει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με έλλειψη σταθερότητας, πολεμική ρητορική και φανατισμό ενώ η χώρα πρακτικά ζει σε καθεστώς μεσαίωνα με ασφυκτικό έλεγχο και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες να διώκονται και να εξορίζονται σε στρατόπεδα εργασίας.

Η αντιπαράθεση ήταν αναμενόμενο να φτάσει σε σημείο καμπής από τη στιγμή που οι οικονομικές κυρώσεις και η διεθνής απομόνωση επί σειρά ετών δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Φανερή είναι η επιδίωξη της Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στην Κίνα, ώστε να διακόψει την ιστορική σχέση υποστήριξης με τη Β. Κορέα και εκεί αποσκοπεί η ραγδαία κλιμάκωση με απειλή πυρηνικού πολέμου, που θα αναγκάζει τους κινέζους να ζυγίσουν τα δεδομένα ώστε να αλλάξουν πολιτική..

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ