Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανεπίσημα ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία απόσυρσης σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989.

Η εμπειρία του πολέμου στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι αποτελεί ένα πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Πεντάγωνο προκειμένου να σχεδιάσει καλύτερα τη σταδιακή απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται όχι μόνο να μελετήσουν κάθε διαθέσιμη πληροφορία αλλά και ακόμη και να έχουν την ευκαιρία να συμβουλευτούν και τους ίδιους τους επικεφαλείς που επέβλεπαν την περίοδο εκείνη την επιχείρηση απομάκρυνσης των σοβιετικών στρατευμάτων το αφγανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι το αίτημα έχει ζητηθεί να παραμείνει σε διακριτικό πλαίσιο καθώς το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να υπάρξουν τυχόν παραλληλισμοί μεταξύ της παρούσας συγκυρίας με την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του ‘80.

Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίψουν το συγκεκριμένο αίτημα ενώ θα δοθούν και τα σχετικά έγγραφα της περιόδου.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής Στρατηγός Νούντ Μπάρτελς μετέφερε το σχετικό αίτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα το Δεκέμβριο ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη σύσκεψη για τη Διεθνή Ασφάλεια στη Μόσχα το Μάιο.

Ρωσία και ΝΑΤΟ θα έχουν επίσης συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 23 Απριλίου.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από τον ειδικό απεσταλμένο της Μόσχας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γλούσκο, η Ρωσία έχει κοινοποιήσει τη πρόθεση της να προσφέρει διευκολύνσεις στη διαδικασία αποχώρησης νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέσω του λιμανιού Ούστ Λούγκα στη Βαλτική.

Η προσφορά αυτή συνδέεται με το υψηλό κόστος χρήσης αεροσκαφών για το σύνολο των δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν

Επιπλέον τόνισε ότι η συνεργασία Ρωσίας ΝΑΤΟ είναι σε πολύ καλό επίπεδο ενώ προσφέρονται νέες ευκαιρίες προώθησης ρωσικών αμυντικών συστημάτων στην διεθνή αγορά καθώς περικοπές αμυντικών δαπανών σε πολλές χώρες της Δύσης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αξιολογηθούν συστήματα υψηλής τεχνολογίας με χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τον ανταγωνισμό!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ