H Συρία προσπαθεί να αποφύγει το “πάτημα” που επιχειρούν να βρουν οι δυτικοί για να εισβάλλουν στην χώρα και υπέβαλε πρώτη επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για τη διερεύνηση του περιστατικού χρήσης χημικών όπλων στην περιοχή Khan al-Assal.

Σύμφωνα με τον υπουργό πληροφοριών της Συρία Ομράν Αχέντ Αλ Ζουάμπι «πρόκειται για ένα σημαντικό και γενναίο βήμα που αποδεικνύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Συρίας στοχεύει ενάντια στη χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής από οποιονδήποτε»!

Χωρίς σοβαρά στοιχεία ακιρβώς όπως κια στην περίπτωση του Ιράκ, οι κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ακριβώς όπως και στην περίπτωση του Οράκ, για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία αποτελούν απλά μια “καλή δικαιολογία” για να επιχειρήσουν στρατιωτική εισβολή στην χώρα.

Η απειλή χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη συριακή κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με τον σύριο αξιωματούχο, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν ισλαμιστές τρομοκράτες που διεξάγουν μάχες στη χώρα ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτούνται από το Κατάρ και εφοδιάζονται με όπλα».

Μάλιστα ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις μελών της αμερικανικής κυβέρνησης και κυβερνητικών αξιωματούχων της Βρετανίας σύμφωνα με τους οποίους η Συρία έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Επισημαίνεται ότι «Η Συρία ουδέποτε θα χρησιμοποιούσε τέτοια όπλα όχι μόνο διότι είναι ενάντια στη διεθνή νομοθεσία αλλά και για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους».

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ είναι θετικός στην πρωτοβουλία της Συρίας να προσκαλέσει επιθεωρητές στο έδαφος της, γεγονός που προκάλεσε μεταστροφή του κλίματος από εκπροσώπους πολλών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη.

Επιπλέον αποκάλυψε ότι θα ζητηθεί από την Δαμασκό να συμφωνήσει στην καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού επιθεωρητών σε συριακό έδαφος με ελεύθερη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις ώστε να διακριβωθεί η κατάσταση του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται σε αναμονή στην Κύπρο εδώ και 3 εβδομάδες αναμένοντας την έγκριση της κυβέρνησης της Συρίας ώστε να ξεκινήσει ελέγχους.

Βασική απαίτηση της Συρίας είναι η παρουσία και επιθεωρητών από τη Ρωσία στην ομάδα του ΟΗΕ που θα διεξάγει τις αυτοψίες στο χημικό οπλοστάσιο, ώστε να εξασφαλιστεί αντικειμενικότητα.

Στην αρχική σύνθεση της ομάδας επιθεωρητών δεν υπήρχαν μέλη προερχόμενα από τη Ρωσία ή την Κίνα που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν μέλη από κράτη χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να δεχτεί πλήρη πρόσβαση επιθεωρητών με «ουδέτερα και τίμια κίνητρα » στην περιοχή Khan al-Assal στα περίχωρα του Χαλεπίου για να διακριβώσει τι ακριβώς συνέβη με λήψη δειγμάτων.

Παραμένει όμως γεγονός ότι καμία από τις κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες που κατηγόρησαν τη Δαμασκό για χρήση χημικών όπλων δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία που να το αποδεικνύουν

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ότι το οι υπηρεσίες πληροφοριών αποφάνθηκαν ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα «με αυξημένο βαθμό βεβαιότητας» ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το να δράσει ανεξάρτητα ακόμη και με το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής δύναμης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ