Guardian: “Ώρα για πολιτική λύση στη Συρία”
ΑΡΓΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ
«Το γεγονός ότι η Συρία επιβεβαίωσε τις δύο ισραηλινές, από αέρος, επιδρομές στη Δαμασκό την περασμένη Κυριακή σηματοδοτεί μια συμβολική και επικίνδυνη κλιμάκωση της εμπλοκής του Ισραήλ στον συριακό πόλεμο», τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο Φαουάζ Γκέρτζες, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics.
Η επίλυση της κατάστασης στη Συρία έχει γίνει πιο περίπλοκη, πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολη, εξηγεί ο αρθρογράφος, διότι η συριακή αντιπαράθεση δεν επιδρά μόνο στα γειτονικά κράτη – όπως ο Λίβανος, το Ιράκ, η Ιορδανία και η Τουρκία – αλλά αποτελεί πλέον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι δύο χώρες συναγωνίζονται σε προκλήσεις πυροδοτώντας μια ευρύτερη γεωπολιτική εχθρότητα μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
Ο Γκέρτζες θεωρεί ότι η ισραηλινή εμπλοκή πλήττει επικοινωνιακά την ένοπλη αντιπολίτευση, αφού την παρουσιάζει να μάχεται τον ίδιο εχθρό, από κοινού με το Ισραήλ: το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ετσι καλλιεργείται το έδαφος για σενάρια συμμαχιών. Οι βομβιστικές επιθέσεις παρουσιάζονται από τα επίσημα συριακά Μέσα Ενημέρωσης ως «κάλυψη των τρομοκρατών» της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο μιας «ευρύτερης συνωμοσίας» καθοδηγούμενης από το Ισραήλ και τη Δύση.
Στο άρθρο του ο Φαουάζ Γκέρτζες τονίζει ότι το Ισραήλ έπαιξε ένα «ριψοκίνδυνο» στοίχημα στην προσπάθεια του να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στη Συρία και να αποκλείσει την πρόσβαση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε εξελιγμένα όπλα, κάτι που επιβεβαιώνεται από πρόσφατη ομιλία του Χασάν Νασράλα. Ο ευρισκόμενος στη Συρία εξόριστος ηγέτης της Χεζμπολάχ, τόνισε ότι «οι σύμμαχοι του Μπασάρ Αλ- Ασαντ δεν πρόκειται να επιτρέψουν την πτώση της Συρίας».
Οι πρόσφατες εξελίξεις όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώριο ελπίδων για το τέλος ενός εμφύλιου πολέμου που μετράει δύο χρόνια και χιλιάδες θύματα, αλλά προμηνύουν άμεσο κίνδυνο σε διεθνές επίπεδο στην περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να επιβάλει αντίποινα κατά του Ισραήλ, λέει ο αρθρογράφος, καταλήγοντας ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι αδύνατον να τερματιστεί με στρατιωτικά μέσα. Και εκφράζει την άποψη ότι δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και οι Ρωσία, μπορούν και χρειάζεται να δώσουν άμεσα μία πολιτική λύση προτού οι εχθροπραξίες επεκταθούν ανεξέλεγκτα στη Μέση Ανατολή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr