Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec,  Σεργκέι Τσεμέζοφ όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική αποστολή  για ένα ρομπότ μάχης εδάφους στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Τσεμέζοφ  δεν θα πρόκειται για ένα νέο όχημα-ρομπότ αλλά  θα είναι μια μη επανδρωμένη έκδοση του γνωστού ρωσικού ΤΟΜΑ  BMP-3, εκσυγχρονισμένη έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός της από ένα κέντρο επιχειρήσεων.

Η τεχνολογία που επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του BMP-3 ονομάζεται «μονάδα Sinitsa», προϊόν της High Precision Systems, παρακλάδι της Rostec. Με βάση την τεχνολογίας «μονάδας Sinitsa» κάθε  επανδρωμένο BMP-3 μπορεί να τροποποιηθεί σε ένα εξ ολοκλήρου ρομποτικό όχημα. Είναι ενδιαφέρον ότι το BMP-3  μπορεί να λειτουργήσει με ένα μόνο σταθμό ελέγχου μεγέθους ενός απλού  tablet.

Σχετικά με το BMP

Αρχικά αναπτύχθηκε κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, το BMP είναι ένα ρωσικό ΤΟΜΑ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπηρεσία στις τάξεις του ρωσικού Στρατού. Με τα χρόνια, η Ρωσία έχει κάνει αρκετές τεχνολογικές ενημερώσεις στο όχημα,  με το BMP σειράς 3 να είναι η πιο πρόσφατη εκσυγχρονισμένη έκδοση.

Σύμφωνα με τον Viktor Litovkin, συνταγματάρχη ε.α. και στρατιωτικό ειδικό, η ρομποτική έκδοση του BMP-3 υπόσχεται εντυπωσιακές επιδόσεις στο πεδίο της μάχης. Ο Litovkin διευκρίνισε ότι το αυτοματοποιημένο BMP-3 δεν είναι μόνο ένα «τυπικό» μη επανδρωμένο ΤΟΜΑ αλλά . ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα μάχης  και αρκετά ακριβό, επίσης.

Το 2021, προέκυψαν προκαταρκτικές πληροφορίες για το πρωτότυπο. Το BMP-3, διαθέτει κινητήρα σχήματος V UTD-19 με ισχύ 500 ίππων. Ο κατασκευαστής του ρομποτικού BMP-3  δήλωσε ότι το όχημα μπορεί να διασχίσει τα χαρακώματα πλάτους  2,5 μ.

Η Rostech προηγουμένως είχε αποκαλύψει ότι η τελική ταχύτητα του ρομποτικού οχήματος θα ήταν 70 χ.α.ω.  και η δεξαμενή καυσίμου των 700 λίτρων θα μπορούσε να καλύψει αυτονομία 600 χλμ.  πριν χρειαστεί ανεφοδιασμό. Οι πραγματικές προδιαγραφές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ούτε και ανακοινωθεί.

Εκτός από ένα ενσωματωμένο σύστημα πανοραμικής θέας, το ρομποτικό BMP-3 θα διαθέτει  ένα κύριο πυροβόλο  των 100 χλστ.  και ένα δευτερεύον πυροβόλο  των 30 χλστ. , μαζί με ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ.

Εξοπλισμένο με κάμερες που καλύπτουν όλο την περίμετρο του οχήματος το BMP-3 Sinitsa επιτρέπει στον χειριστή του πλήρη αντίληψη της περιβάλλουσας κατάστασης, της μορφολογίας του εδάφους αλλά εντοπισμό  των εχθρικών απειλών.

Σύμφωνα με τους Ρώσους σχεδιαστές της, το BMP-3 Sinitsa θα  μπορεί να λειτουργεί και αυτόνομα, δημιουργώντας μια ψηφιακή 3D  εικόνα του εδάφους  χρησιμοποιώντας δεδομένα από επιπλέον αισθητήρες. Θα διαθέτει επίσης Τ.Ν.  για να βοηθά στη χαρτογράφηση διαδρομής, μαζί με ένα μίνι-drone επιτήρησης για αναγνώριση.

ΜΕ  βάση διάφορες ρωσικές πηγές, η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει τρεις επιπλέον εκδόσεις ρομποτικών  οχημάτων βασισμένων στο σασί του BMP-3 συμβατές  με τη μονάδα ελέγχου Sinitsa.

Οι παραλλαγές αυτές είναι:

UDAR UGV. Εξοπλισμένο με τον πύργο DUBM-30 epoch (γνωστός και ως Bumerang-BM), ο οποίος συναντάται στα οχήματα Kurganets-25 και  Bumerang οπλισμένο με αυτόματο πυροβόλο  2A42 των 30 χλστ., πολυβόλο PKMT 7,62 χλστ. και A/T βλήματα Kornet.

Μετά το UDAR UGV ακολουθεί το Vikhr UGV, ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους οπλισμένο με μικρότερο πυργίσκο. Διαθέτει αυτόματο πυροβόλο 2Α72 των 30 χλστ. , ομοαξονικό πολυβόλο PKMT 7,62 χλστ. και έξι αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, 9M133M Kornet-M. Μπορεί να αναπτύξει τόσο επίγεια όσο και εναέρια drones.

Σε ότι αφορά το 2Α72 πρόκειται για μια έκδοση του 2Α42, αλλά πιο απλή στην κατασκευή της διαθέτοντας όμως μεγαλύτερου μήκους κάνη. Έτσι ενώ το 2A42 αποτελείται από 578 απάρτια συνολικά το 2A72 είναι κατασκευασμένο με 349. Τα δύο πυροβόλα εκτός από το βάρος διαφέρουν και στο ρυθμό βολής ο οποίος ανέρχεται στα 300 με 330 β.α.λ στο «-72», έναντι -550 β.α.λ  του «-42».

Τέλος, υπάρχει το Prokhod-1, ένα μη επανδρωμένο όχημα κατά ναρκών με πολυβόλο των 12,7 χλστ.

Συμπερασματικά, το ενδιαφέρον της Μόσχας φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στη δοκιμή των ικανοτήτων της μονάδας τηλεχειρισμού Sinitsa σε πραγματικά σενάρια μάχης παρά στην αξιολόγηση της απόδοσης των οχημάτων πεζικού, τα οποία είναι ούτως ή άλλως δοκιμασμένα στη μάχη.

Μια άλλη δήλωση του Τσεμέζοφ  φαίνεται να επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Αυτή έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας ρομποτικής έκδοσης του Α/Κ αντιαρματικού πυροβόλου 2S25M Sprud των 125 χλστ.  το οποίο, όπως είθπε ο CEO της Rostec θα υποβληθεί επίσης σε δοκιμές με ενσωματωμένο σύστημα Sinitsa. Ωστόσο, κανένα ρομποτικό Sprud δεν έχει αποσταλεί ακόμη στην Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δοκιμή είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε ρωσικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι ειδικοί με αυτήν την ιδέα, όπως αποδεικνύεται από τον σκεπτικισμό του Litovkin. Υποστηρίζει ότι όπλα όπως το αντιαρματικό πυροβόλο όπλο 2S25M Sprud είναι δύσκολα στον χειρισμό τους, απαιτώντας την παρουσία τουλάχιστον ενός χειριστή-πυροβολητή για ακριβή βολή.

Ο στρατιωτικός δημοσιογράφος και αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Literary Russia, Alexei Borzenko, τόνισε ότι ενώ η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων τηλεχειρισμού σε τεθωρακισμένα οχήματα αποτελεί παράδειγμα της προσπάθειας για τον εξορθολογισμό του πολέμου, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για drones καθώς διάφορα σχετικά συστήματα είναι ακόμη υπό ανάπτυξη

Ωστόσο, ο Borzenko ισχυρίζεται ότι η Ρωσία, μαζί με πολλές άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζεται ενεργά σε παρόμοιες τεχνολογικές εξελίξεις που αντανακλούν μια αυξανόμενη τάση προς τους πολέμους με ρομπότ.

Όπως ανέφερε ο  Borzenko: «Τα μελλοντικά πεδία μάχης μπορεί κάποια μέρα να μοιάζουν με gaming, όπου οι στρατιώτες δεν θα εμπλέκονται άμεσα, αλλά θα δημιουργούν εικονικές αρμάδες από την ασφάλεια των οθονών του υπολογιστή τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ