Απελευθερώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές – Το ένα τρίτο είναι ανήλικα παιδιά
Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και με Ιρλανδία
Απελευθερώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι («ομήρους» τους χαρακτηρίζει η Χαμάς) που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές και το ένα τρίτο από αυτούς είναι ανήλικα παιδιά που είχαν συλληφθεί σε διάφορες ισραηλινές επιδρομές στην Δυτική Όχθη ή στην Γάζα
Η απελευθέρωση των Παλαιστινίων έγινε σε υλοποίηση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, όπου απελευθερώνονται 3 Παλαιστίνιοι για 1 Ισρηαλινό.
Η Χαμάς μέχρι τώρα έχει απελευθερώσει 50 ομήρους Ισραηλινούς και 3 με ξένα διαβατήρια.
Όλα αυτά ενώ το Ισραήλ είχε και τρίτο επεισόδιο σε δύο ημέρες με χώρα-μέλος της ΕΕ, την Ιρλανδία, όπου στο Τελ Αβίβ δεν άρεσε η δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ που χαιρετίζοντας την απελευθέρωση χθες από την Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής όπου είπε ότι πρόκειται για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης, ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!»
«Η Έμιλι Χαντ δεν “χάθηκε”, την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».
Προχθές είχαν συγκρουστεί με την Ισπανία και το Βέλγιο
στο δυτικό μπλοκ, ούτε καν η Ουάσιγκτον δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Τελ Αβίβ.
Μόνο η Βρετανία που ίδρυσε το Ισραήλ και η Γερμανία της «ιστορικής ενοχής», το στηρίζουν «άνευ όρων», όπως επίσης και η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει «ειδική σχέση» όχι γενικά με το Ισραήλ, αλλά ειδικά με τον Μ.Νετανιάχου.
Η ουσία είναι όμως ότι οι 15.000 νεκροί Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 10.000 γυναικόπαιδα είναι ένα διπλωματικό βάρος που δεν μπορεί να αντέξει το Ισραήλ.
Το 2023 δεν είναι 1982 και τα παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα-Σατίγια όπου σφαγιάστηκαν γυναικόπαιδα από τους Φαλαγγίτες συμμάχους των Ισραηλινών, είναι τελείως πολύ μακριά…