Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκέντρωσε ένα ποσοστό άνω του 87% και πλέον έχει το «πράσινο» φως από τον λαό της χώρας του για να προχωρήσει όπως ο ίδιος κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως να τον «τελειώσει» με την κατάληψη του Χάρκοβο και της Οδησσού.

Οι ρωσικές στρατιές είναι έτοιμες για την τελική επίθεση κατά την διάρκεια της άνοιξης.
Οι Ρώσοι πλέον με νωπή εκλογική εντολή προσδιορίζουν τον πόλεμο ως απελευθερωτικό και γι’ αυτό θέλουν τις δύο μεγάλες πόλεις να επιστρέψουν στην ρωσική επικράτεια καθώς τις θεωρούν εξολοκλήρου ρωσικές.
Αυτή τη στιγμή στη Μόσχα θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για καθοριστικές νίκες καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να υπάρξει προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, τέτοιων ώστε να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για μία ρωσική προέλαση.

Επίσης, έχει εξαρθρωθεί η βασική αμυντική γραμμή των Ουκρανών λόγω των πολύ μεγάλων ηττών σε Μπάκχμουτ και Αβτιίβκα.

Δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο οι Ουκρανοί για να δημιουργήσουν εκ νέου τέτοια αστικά «φρούρια».

Να σημειωθεί ότι οι μικρές πόλεις καθίσταται πολύ πιο εύκολα απροσπέλαστα φρούρια ακριβώς λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Δεν ισχύει το ίδιο για το Χάρκοβο και την Οδησσό οι οποίες είναι αχανείς και με μεγάλα ποσοστά ρωσόφωνου πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικές μονάδες εντός των πόλεων αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των ρωσικών επιθέσεων και επιθέσεις από ενδοαστικούς δολιοφθορείς.

Κάτι το οποίο ήδη έχει γίνει στην περίπτωση της Οδησσού και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία καθώς πιστεύετε ότι το μεγάλο πλήγμα κατά Γάλλων και Βρετανών (αναφορές μιλούν για τον θάνατο τουλάχιστον 550 Δυτικών) που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι πριν μερικές ημέρες μέσα στην πόλη συνέβη κατόπιν καταδείξεως του στόχου από ρωσόφωνους.

Θεωρείται ότι κάτι παρόμοιο ήδη διοργανώνεται και μέσα στο Χάρκοβο.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ενσωματώθηκαν στην Ρωσική Ομοσπονδία οι νέες περιφέρειες και έτσι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να μεταφέρουν τις υποδομές τους μέσα σε αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρωσικός Στρατός δεν πολεμάει πλέον σε «ξένο έδαφος» και διαθέτει την υποστήριξη που χρειάζεται για να πολεμήσει και να κερδίσει.

Στο Κίεβο και στην Δύση γνώριζαν πόσο σημαντικό ήταν το διακύβευμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών και επιχείρησαν με επιθέσεις αυτοκτονίας όλες αυτές τις ημέρες να δημιουργήσουν την εικόνα σοβαρού προβλήματος στο ρωσικό Μπέλγκοροντ.

Επιθέσεις όμως οι Ρώσοι της γνώριζαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα με αποτέλεσμα να τις αντιμετωπίσουν με ευκολία προκαλώντας πολύ βαριές απώλειες στους Ουκρανούς.

Οι Ρώσοι τις τελευταίες ημέρες είχαν αλλάξει την συνοριακή φρουρά με ειδικές μονάδες της GRU (ίσως και οι καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες του πλανήτη) όπως και με εθελοντές από ειδικά στρατιωτικά σώματα.

Τους ανέμεναν και τους «θέρισαν».

Το χωριό Ραμποτίνο στην Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τους Ρώσους και ήταν ο μόνος οικισμός που ακόμα αποτελούσε ένα ελάχιστο εδαφικό κέρδος από την αιματηρή (για τους Ουκρανούς) ουκρανική αντεπίθεση.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μια σφοδρή ρωσική επίθεση η οποία με βάση τους κανόνες λογικής μάλλον θα είναι πρώτα στο Χάρκοβο αλλά κάποια γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι μπορεί να γίνει και στην Οδησσό.

Στο Χάρκοβο θέλουν να επιτεθούν οπωσδήποτε για να ανακαταλάβουν και περιοχές που είχαν χάσει όπως, το Ιζίουμ και το Κουπιάνσκ αλλά και επειδή θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στην μετέπειτα κατάληψη των διδύμων πόλεων Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Όμως το αντάρτικο που έχουν ξεκινήσει ρωσόφωνοι στην Οδησσό, οι καταστροφές των ραντάρ της πόλης, η καταστροφή της γραμμής παραγωγής των θαλάσσιων drones και η καταστροφή του κέντρου στο οποίο βρίσκονταν τακτικές και όχι μισθοφορικές δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, δείχνουν πως οι Ρώσοι έχουν σχέδια και για την πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Άλλωστε εάν καταληφθεί η Οδησσός ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα είναι πλέον ελεύθερος να δράσει και συμμετέχοντας σε πυραυλικές επιθέσεις αλλά και πραγματοποιώντας αποβατικές ενέργειες προς ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που επιτάσσει μία κατάληψη της πόλης σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η Υπερδνειστερία.

Η Υπερδνειστερία χρειάζεται βοήθεια και την έχει αιτηθεί. Αυτή η βοήθεια είναι δύσκολο να είναι αποτελεσματική με την Οδησσό να στέκεται ανάμεσα στην περιοχή και τις ρωσικές δυνάμεις.

Αποδεικνύεται επίσης πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ουκρανικά F-16 γιατί η επιχειρησιακή απόδοση των πιλότων θεωρείται φτωχή και για αυτόν τον λόγο οι Δυτικοί διστάζουν να τους «βγάλουν» στον αέρα .

Πιστεύουν ότι θα εξολοθρευτούν απέναντι στα ρωσικά μαχητικά των οποίων οι πιλότοι έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη πολεμική εμπειρία.

Πάντως ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξη η απαίτηση των Δυτικών οι Ουκρανοί πιλότοι να μάθουν να χειρίζονται ένα ξένο προς αυτούς αεροσκάφος μέσα σε 10 μήνες, σαν να επρόκειτο για είδος… ποδηλάτου.

Να σημειωθεί ότι παραδόθηκαν στους Ουκρανούς, τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117 σαν αυτά που έχουν δοθεί και στην Ελλάδα αλλά πρόκειται για ένα ουσιαστικά και θωρακισμένο αυτοκίνητο το οποίο δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα πεδία των μαχών.

Υπάρχει και μία πολύ μικρή πιθανότητα τους επόμενους μήνες να δούμε κάποια εμπλοκή μεταξύ αμερικανικών F-35 κατά ρωσικών Su-57.

Θεωρείται δεδομένο ότι το ρώσικο μαχητικό πέμπτης γενιάς θα γίνει πολύ πιο ενεργό στο προσεχές χρονικό διάστημα (μάλλον ήταν αυτό που κατέστρεψε το δυτικό στρατιωτικό κέντρο της Οδησσού) ενώ είναι γνωστό ήδη πως τα αμερικανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τα πανίσχυρα ηλεκτρονικά τους συστήματα για να εντοπίσουν τις ρωσικές αντιαεροπορικές συστοιχίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ