Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ υπέβαλε το τελικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική και αποδέχεται την κατοχή των υπολοίπων εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν ενσωματωθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ουάσιγκτον αναμένει την απάντηση της Ουκρανίας σύμφωνα με το Axios.

Το έγγραφο, μιας σελίδας, παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζεται ως η «τελική πρόταση» του Προέδρου Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

Σημασία στην όλη διαδικασία έχει ποιος θα χρεωθεί το φταίξιμο εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ.

Η Ρωσία η οποία είναι ικανοποιημένη με την στάση της προεδρίας Τραμπ δεν έχει κανένα σκοπό να τον εκθέσει. Το αντίθετο, επιθυμεί την στήριξή του, προσφέροντάς του μία πολύ μεγάλη διπλωματική επιτυχία που θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ασφάλεια και ευημερία.

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Μπάιντεν ο πλανήτης είχε πλησιάσει πολύ κοντά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου καθώς οι σκοτεινοί κύκλοι που τον υποστήριζαν, ήταν διαθέσιμοι ακόμα και για έναν ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο προκειμένου να έχουν την πιθανότητα να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι σκοτεινοί κύκλοι έχουν κρατήσει την επιρροή τους σχεδόν στο σύνολο της ΕΕ και επιδιώκουν να διατηρήσουν την κατάσταση αυτή μέσω των Ευρωπαίων.

Η πρόταση Τραμπ απαιτεί σοβαρές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, στηριζόμενος στην απεριόριστη μέχρι πρότινος αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια, απέρριπτε το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και στις άλλες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η Κριμαία ιστορικά πάντοτε ήταν ρωσική και ο πληθυσμός της είναι ρωσικός σε ποσοστό άνω του 90%.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με την κυβέρνηση Ζελένσκι είχαν δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι ο πληθυσμός ήταν ουκρανικός αλλά είχαν έρθει στην Κριμαία εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εποικιστές οι οποίοι μετά την ανακατάληψη της θα διώκονταν από την χερσόνησο!

Με λίγα λόγια η Δύση ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει μία εθνοκάθαρση την οποία θα την παρουσίαζαν διαφορετικά τα υπό έλεγχο δυτικά ΜΜΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται πρόθυμος να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αλλά έχει απορρίψει άλλα σημεία του πλαισίου των ΗΠΑ, όπως την παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.

Γνωρίζει όμως και ο ίδιος ότι θα πρέπει να διευκολύνει τον πρόεδρο Τραμπ και κάτι να «δώσει».

Πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αχιος, χαρακτήρισε την πρόταση ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία: «Περιγράφει με ακρίβεια τα οφέλη για τη Μόσχα, ενώ για την Ουκρανία μιλά με γενικότητες».

Η Ρωσία κερδίζει τα εξής:

Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία, δηλαδή και de facto και de jure.

Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των καταληφθέντων και ενσωματωμένων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, δηλαδή μόνο de jure.

Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή καθώς είναι κάτι το οποίο δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την Μόσχα στην παρούσα φάση. Αντίθετα σκέφτονται ότι θα αποτελούσε και οικονομική ευκαιρία για τη Ρωσία στην μεταπολεμική εποχή.

Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014 και ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δύο υπερδυνάμεις και είναι κάτι το οποίο επιδιώκει ο Ν. Τραμπ ο οποίος όλα τα βλέπει μέσα από το πρίσμα της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας.

Διότι γνωρίζει ότι οι πόλεμοι αποτρέπονται μόνο με την ευημερία για όλους.

Η Ουκρανία θα λάβει: Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.

Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.

Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία και αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.

Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.

Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν.

Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη διάθεσης για ειρήνη.

Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει ξανά στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα για τέταρτη συνάντηση με τον Πούτιν, όμως τόσο αυτός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο στις συνομιλίες με Ουκρανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

Πηγή από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Ουκρανία συζητούν πλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών, αντί για πλήρη συμφωνία ειρήνης με βάση το σχέδιο Τραμπ.

Ο Ρούμπιο έγραψε στο Twitter ότι είχε μια «παραγωγική» συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του και ότι αναμένει να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά το Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες μία σημαντική εξέλιξη στον ουκρανικό πόλεμο και η μόνη πλευρά που δημιουργεί προβλήματα είναι η ουκρανική με την παρασκηνιακή βοήθεια της ΕΕ.

Ειδικά αυτός που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο Β.Ζελένσκι καθώς ο ρόλος του θα τελειώσει με την λήξη του πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ