Στον τρομακτικό αριθμό των 10.700 νεκρών, τραυματιών και αιχμαλώτων ανέβασε τον αριθμό των ουκρανικών απωλειών από την επίθεση στο Κουρσκ το ρωσικό υπυοργείο άμυνας με σημερινή ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωσή του το  Σάββατο (7/9/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να έχουν χάσει πάνω από 10.700 στρατιώτες και 84 άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι εξουδετέρωσαν περισσότερους από 280 Ουκρανούς στρατιώτες, μαζί με 13 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών αρμάτων μάχης και 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Επιπλέον, εννέα μονάδες πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού οβιδοφόρου M777 των 155 χιλιοστών, εννέα οχημάτων και ενός σταθμού ηλεκτρονικού πολέμου καταστράφηκαν στην κατεύθυνση του Κουρσκ, ανέφερε το υπουργείο.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεκδίκησαν επίσης νίκες σε αρκετούς περιφερειακούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Apanasovka, Vishnevka, Borki, Vnezapnoe και Gogolevka.

Η εισβολή του Κουρσκ ήταν μια σημαντική διασυνοριακή επιχείρηση που ξεκίνησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τον Αύγουστο του 2024.

Ήταν μια από τις πιο τολμηρές ενέργειες που ανέλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη εισβολή ουκρανικών τακτικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022, η οποία όμως τώρα έχει καθηλωθεί.

Η Ουκρανία κατέλαβε αρκετούς οικισμούς και διεκδίκησε τον έλεγχο σε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Η Ρωσία κινητοποίησε γρήγορα εφεδρείες και επέβαλε έκτακτα μέτρα σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Κουρσκ, του Μπέλγκοροντ και του Μπριάνσκ, για να αντιμετωπίσει την εισβολή.

Παρά την επιτυχία της Ουκρανίας στην κατάληψη εδάφους, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η επιχείρηση δεν πέτυχε έναν από τους κύριους στόχους της – την εκτροπή των ρωσικών δυνάμεων από άλλα μέτωπα μάχης, όπως αυτό του Ντόνετσκ όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ιδιαίτερα στο Ποκρόβσκ.
Η ρωσική στρατηγική σχετικά με την επίθεση του ουκρανικού Στρατού στο Κουρσκ επικεντρώνεται κυρίως στον περιορισμό των δυνάμεων αυτών.

Αντί να εξαπολύουν σημαντικές αντεπιθέσεις, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην υπεράσπιση βασικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή, όπως ο πυρηνικός σταθμός.

Οι Ουκρανοί πάντως έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο σύμφωνα με το οποίο καταστρέφουν γέφυρα του ρωσικού Μηχανικού6 σε ένα από τους ποταμούς που διασχίζουν την περιοχή του Κουρσκ και που οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως οδό ανεφοδιασμού.

Ο στόχος είναι να καθηλωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός από την Ουκρανία στον συγκεκριμένο  τομέα, αποτρέποντας έτσι την αναδιάταξή τους σε άλλα επιχειρησιακά θέατρα.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κουρσκ, κυρίως λόγω της προηγούμενης προπαγάνδας που χαρακτηρίζει την επιχείρηση ως στρατηγική επιτυχία, αφήνοντάς την αναγκαστικά εστιασμένη σε αυτό το μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στο Ντονμπάς, όπου προκαλεί μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους.

Έχει γίνει προφανές ότι το σχέδιο της Ουκρανίας να αναγκάσει τη Ρωσία να εκτρέψει στρατεύματα από το νότο προς το Κουρσκ απέτυχε, ωθώντας την πολιτική ηγεσία να αναζητήσει νέους στόχους σε αυτή την δαπανηρή εκστρατεία.

Ξαφνικά ο Ζελένσκι με σχέδιο… ειρήνης

«Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.

Στην ίδια συνέντευξη, από το Οικονομικό Φόρουμ του Τσερνόμπιο, στη βόρεια Ιταλία, ο Ζελένσκι συμπλήρωσε: «Θέλουμε να μάθουμε τα σχόλια και την εκτίμησή τους, χρειαζόμαστε εγγυήσεις και υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία εξαρτώνται από την Αμερική».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι «η πρώτη επαφή θα γίνει με τον Μπάιντεν».

«Πρόκειται για μια δέσμη ουσιαστικών, αμυντικών μέτρων που αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία, ώστε να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με διπλωματικούς όρους».

Η Ρωσία πάντως με πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ