Τα «UkraLeaks» αποκάλυψαν παρά την θέληση των Αμερικανών τι πραγματικά συμβαίνει στα πεδία των μαχών και έδειξαν πως  η κατάσταση της ουκρανικής αεράμυνας είναι τραγική καθώς ξεμένει από πυραύλους με αποτέλεσμα η Ουκρανία να είναι «εύκολη λεία για τους Ρώσους» όπως γράφει η βρετανική Express.

Ο Βρετανός απόστρατος αντισυνταγματάρχης και αμυντικός αναλυτής, Stuart Crawford, σε ανάλυσή του με τον τίτλο «Η Ουκρανία ξεμένει από πυραύλους – Θα είναι εύκολη λεία (sitting ducks είναι η πραγματική ορολογία) εάν η Δύση δεν τους αναπληρώσει)» αναφέρεται σε αυτό τον κρίσιμο παράγοντα καθώς κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ρωσική Αεροπορία να κυριαρχήσει στους ουρανούς.

Να σημειωθεί πως η ρωσική Αεροπορία μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της ενώ σε όλη την διάρκεια του πολέμου «έλαμπε» με την απουσία της.

«Ένα από τα έγγραφα δείχνει ότι η UkrAF (ουκρανική Αεροπορία) θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πυραύλους για το σύστημα S-300 ήδη από τις 2 Μαΐου, με τους τρέχοντες ρυθμούς χρήσης, και ίσως νωρίτερα εκείνους για το σύστημα αεράμυνας Buk.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην ουκρανική άμυνα έναντι των ρωσικών επιθέσεων οφείλεται σ’ αυτά τα συστήματα, καθώς εμπόδισαν – και εξακολουθούν να εμποδίζουν – τη ρωσική αεροπορία (VVS) να κυριαρχήσει στα πεδία των μαχών όπως είχε κάνει, για παράδειγμα, στη Συρία.

Ωστόσο, καθώς το S-300 και το Buk είναι σοβιετικά και ρωσικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα συστήματα, δεν υπάρχει για προφανείς λόγους καμία πιθανότητα αναπλήρωσης των πυραύλων τους απ’ αυτήν την πηγή.

Το κενό θα καλυφθεί όταν τα ρωσικά συστήματα παλαιού τύπου αντικατασταθούν σταδιακά από νέους εξοπλισμούς που παρέχονται από τη Δύση κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η Γερμανία παρέδωσε συστοιχία Patriot στην Ουκρανία.

Στο αμερικανικό α/α σύστημα Patriot η εκπαίδευση στις ΗΠΑ των Ουκρανών χειριστών του  έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Το Patriot παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1984 και αποτελεί το κύριο Σύστημα Υψηλής έως Μεσαίας Αεράμυνας του Αμερικανικού Στρατού (HIMAD), και έκτοτε έχει εξαχθεί ευρέως σε πολλές χώρες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του για την αντιμετώπιση νέων και πιο εξελιγμένων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων.

Επιπλέον, άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου που στέλνει τους AMRAAM και της Γερμανίας τους IRIS-T, καθώς και πολλούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς και εξοπλισμό πυροβολικού που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Επομένως, έχουμε την απειλή ότι οι ρωσικής προέλευσης εξοπλισμοί S-300 και Buk της UkrAF μπορεί να εξαντληθούν, εξισορροπημένη με την υπόσχεση αντικατάστασής τους από διάφορες χώρες της Δύσης.

Το ερώτημα τώρα είναι ξεκάθαρα εάν επαρκή δυτικά όπλα θα φτάσουν εγκαίρως για ν’ αντισταθμίσουν τη μείωση της διαθεσιμότητας των σημερινών. Ο χρόνος είναι κρίσιμος.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τη μελλοντική διεξαγωγή του πολέμου; Λοιπόν, όλοι περιμένουμε την από καιρό υποσχόμενη ουκρανική αντεπίθεση και αναμένουμε να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες όταν το έδαφος θα έχει σκληρύνει μετά την ανοιξιάτικη λάσπη.

Ο επιτυχής επιθετικός ελιγμός εδάφους σε κλίμακα εξαρτάται από τον έλεγχο των ουρανών, ακόμη και αν είναι περιορισμένος σε χρόνο και χώρο.

Χωρίς αυτόν οι επίγειες δυνάμεις καθίστανται ευάλωτες στην αεροπορική απαγόρευση. Επαρκή κινητά και προσαρμόσιμα συστήματα αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση και διατήρηση της απαραίτητης αεροπορικής υπεροχής.

Χωρίς αυτήν, η αντεπίθεση μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχημένη ή ενδεχομένως ν’ αποτύχει εντελώς.

Όλα αυτά θα τα γνωρίζουν καλά τα στρατιωτικά επιτελεία και στις δύο πλευρές, και αναμφίβολα και οι δύο στρατοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκείς πόρους διαθέσιμους για οτιδήποτε ακολουθήσει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ