Η σταθερή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο και οι αδυναμίες πλέον τόσο αναπλήρωσης απωλειών όσο και ανεύρεσης στρατιωτών δείχνουν ίσως για πρώτη φορά τον Β.Ζελένσκι να μιλά για διέξοδο έσω του διπλωματικού τομέα.

Ίσως σε αυτό το επίπεδο εντάσσεται και το “πολιτικό μασάζ” που ξεκίνησε σε επίπεδο ΝΑΤΟ με την πρωθυπουργό της Εσθονίας για πρώτη φορά να μιλά για “νίκη” της Ουκρανίας, όχι στο πεδίο της μάχης αλλά αν θα μπει (όση έχει απομείνει;) στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Έτσι ο  Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες στον Διάλογο του Σάνγκρι-Λα σήμερα ότι η διπλωματία – υπό τη μορφή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης αργότερα αυτόν τον μήνα—είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί “ο σκληρός πόλεμος” που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα του από το 2022 χωρίς να κάνει καμία επιπλέον δήλωση περί επιστροφής κάθε εδαφικής απώλειας.

Μιλώντας σε πάνελ του ετήσιου αυτού φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι 106 χώρες και οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου αν και στην οποία δεν θα μετάσχει η Ρωσία, επομένως μάλλον δεν θα έχει κάποιο πρακτικό νόημα.

Σε αυτές τις απόψεις ίσως αναγκάστηκε να φτάσει καθώς βλέπει ότι παρά τις ευχαριστίες σε δυτικές χώρες για ανακοινώσεις αποστολής όπλων άμεσα δεν βλέπει το “πράσινο φως”.

Το παράδειγμα της πρωτοβουλίας της Τσεχίας να βρει και να στείλει 1.000.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία δεν έχει αποφέρει κάτι καθώς δεν έχει παραδοθεί κανένα φορτίο από τα υποσχεμένα αυτά όπλα με την πρώτη παρτίδα να αναμένεται μέσα σε αυτό τον μήνα.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Εσθονίας μιλά για “ουκρανική νίκη” απλά αν το Κίεβο μπει στο ΝΑΤΟ χωρίς να κάνει κάποια αναφορά περί ανάκτησης εδαφών που η Ρωσία πλέον έχει ενσωματώσει στο κράτος ή αναμένεται να το κάνει, σε μια ουσιαστικά δήλωση, να “κλείσει” μια συμφωνία άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ