Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ετοιμαστεί και πρόκειται να οριστικοποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά έγγραφα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα θα επικαιροποιηθούν.

 Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την Τετάρτη πως με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο δόγμα η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μία πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

«Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εφόσον δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε κράτος αλλά ακόμη και μία συμβατική επίθεση στη Ρωσία υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη θα μπορούσε να θεωρηθεί από κοινού επίθεση» ανέφερε στην συνεδρίαση ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι: «Υποβλήθηκαν προτάσεις για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος και έγιναν δεκτές: Θα κτυπήσουμε αν μας επιτεθούν ακόμα και με συμβατικά όπλα».

«Η Ρωσία ή η Λευκορωσία αν δεχθούν μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπερηχητικά όπλα, ακόμα και με απλά συμβατικά όπλα θα κτυπήσουν με πυρηνικά» κατέληξε.

Η Ρωσία έτσι χαράζει μια “κόκκινη γραμμή” για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν:

“Οι τροποποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και τώρα θα οριστικοποιηθούν”.

Ο Πεσκόφ επικαλέστηκε τη διεθνή κατάσταση, τις κλιμακούμενες εντάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την αυξανόμενη εγγύτητα υποδομών του ΝΑΤΟ σε αυτά, και αυτό που αποκάλεσε βαθύτερη εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό του Κιέβου, ως υπόβαθρο των αλλαγών στο δόγμα.

Το θέμα των ουκρανικών χτυπημάτων βαθιά στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας διχάζει ολοένα και περισσότερους πολιτικούς σε Δύση και Ουκρανία, σύμφωνα με τη Washington Post.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να λάβει άδεια χρήσης δυτικής κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς όπως ATACMS και Storm Shadow για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικά εδάφη μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με αντικρουόμενες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που δεν θέλουν η σύγκρουση να τις επηρεάσει και από την Ευρώπη και την Ουκρανία, που ζητούν να μην λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για αντίποινα αλλά η υπογραφή του νέου δόγματος μάλλον θα κάνει τον Β.Ζελένσκι λιγότερο απαιτητικό. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ