Ιράν: «Θα κτυπήσουμε με πενταπλάσια ισχύ το Ισραήλ αν τολμήσει να απαντήσει με επίθεση στο έδαφός μας»
Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι των Ισραηλινών
Το Γενικό Επιτελείο του Ιράν είχε προβλέψει ότι το Ισραήλ θα απαντούσε στην επίθεση αντιποίνων που θα δεχόταν από το Ιράν και έχει σχεδιάσει την απάντησή του στο Ισραήλ, η οποία θα είναι ακόμα πιο ισχυρή από την αρχική επίθεση.
«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να δεχθούμε την επίθεση του Ισραήλ και να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση αμέσως μετά την νέα επίθεση εναντίον του Ιράν» δηλώνουν πηγές από την Τεχεράνη. «Θα επιτεθούμε με πενταπλάσια ισχύ από αυτή του Σαββάτου και χωρίς προειδοποίηση».
Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνει ότι υπήρχε προειδοποίηση από το Ιράν προς «ενδιάμεσα μέρη» (Τουρκία, Κατάρ) για την επίθεσή τους.
Iran's armed forces had predicted and planned Israel's response to Iran's attack, and it is fully prepared for this issue, and a crushing response will be given immediately after Israel's attack. pic.twitter.com/0Vw6e7MHzd
— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) April 15, 2024
Ούτε το 5% του ιρανικού βαλλιστικού οπλοστασίου χρησιμοποιήθηκε στην χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές.
Αλλά απέδειξε στην πράξη ότι ακόμα και “basic” βαλλιστικά όπλα ή drones με μηχανή από «παπάκι» όπως τα Shahed-136 αν εκτοξευθούν σε μεγάλους αριθμούς μπορούν να προκαλέσουν κορεσμό της εχθρικής αεράμυνας και πλήξουν σε ένα ποσοστό τους, τους στόχους τους.
Το Ιράν όμως διαθέτει τεράστιο βαλλιστικό οπλοστάσιο (3.000 πύραυλοι) με ακτίνα δράσης που φτάνει μέχρι την Ευρώπη και κυρίως πολύ πιο προηγμένο τεχνολογικά από αυτά που εκτοξεύθηκαν χθες.
All types of Iranian ballistic and cruise missiles capable of reaching Israel:
– Sejjil: 2000-2500 km
– Khorramshahr-4: 2000 km
– Emad: 2000 km
– Shahab-3: 2000 km
– Ghadr: 1950 km
– Paveh: 1650 km
– Fattah: 1400 km
– Kheibar Shekan: 1450 km
– Hajj Qassem: 1400 km pic.twitter.com/bklHYNXffe— Clash Report (@clashreport) April 14, 2024
Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ και η Ιορδανία που συμμετείχαν στην αναχαίτιση του μεγαλύτερου τμήματος των ιρανικών όπλων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική η αναχαίτιση μιας δεύτερης ή τρίτης ιρανική επίθεσης.
Ποιους στόχους μπορεί να κτυπήσει το Ισραήλ:
– Μια εγκατάσταση στην Τεχεράνη που ανήκει στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα
– Μια εγκατάσταση που εξυπηρετεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
– Γενικευμένη επίθεση σε Fordow, Natanz, εναντίον στόχων δηλαδή που αποτελούν την “καρδιά” του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Αυτή είναι και η χειρότερη επιλογή όλων και με μικρές πιθανότητες επιτυχίας καθώς η ιρανική αεράμυνα είναι προσανατολισμένη στην προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων.