Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός από το ισραηλινό χτύπημα που κυριολεκτικά ισοπέδωσε το κτιριακό συγκρότημα που διέμενε (και αρχηγείο της Χεζμπολάχ), μαζί με τα υπόγεια καταφύγια.

Και μπορεί οι υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν πάρει τα εύσημα του εντοπισμού καθώς ο Λίβανος όπως εξηγήσαμε δείχνει να επέτρεπε μια τέτοιου είδους επιχείρηση όπως εξηγήσαμε, όμως η ισραηλινή αεροπορία κλήθηκε να πραγματοποιήσει την επιχείρηση.

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι το χτύπημα έγινε από την ταυτόχρονη προσβολή του σημείου, των 6 πολυκατοικιών, από 56 βόμβες του 1 τόνου η καθεμία και 24 των 2,3 τόνων με ειδική διατρητική κεφαλή.

Τις βόμβες εκτόξευσαν αρχικά 8 μαχητικά F-15 που είχαν απογειωθεί από την βάση Χατζερίμ μεταφέροντας το κάθε μαχητικό 7 όπλα και εν συνεχεία έφτασε το δεύτερο κύμα με ακόμα 8 μαχητικά του ίδιου τύπου τα οποία εκτόξευσαν τις θανάσιμες baunker buster των 2,3 τόνων η κάθε μία.

Να σημειώνουμε ότι λόγω  μικρών αποστάσεων τα μαχητικά δεν χρειάζονταν εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων κάτι που επέτρεπε την μεταφορά του μέγιστου φορτίου (8 τόνοι μαζί με τα όπλα αέρος-αέρος).

Οκτώ F-15I της 69ης Μοίρας, το καθένα φέρων επτά βόμβες GBU-31(V)3/B JDAM των 2.000 λιβρών χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ σεΐχη Νασράλα.

Τουλάχιστον 56 βόμβες BLU-109 των 2.000 λιβρών χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του υπόγειου συγκροτήματος στο Dahieh όπου κρυβόταν ο Χασάν Νασράλα.

«Ό,τι σχεδιάζαμε εκτελέστηκε με ακρίβεια, χωρίς λάθη. Όλα πήγαν ομαλά», δήλωσε ο διοικητής της 69ης Μοίρας της IAF.

Η συνέχεια ήταν οι 24 GBU-28 «bunker buster», με κάθε μία να ζυγίζει περίπου 2.300 κιλά και είναι εξοπλισμένη με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ, επιτρέποντας πλήγματα ακριβείας σε στόχους και η νεότερη GBU-37, η οποία καθοδηγείται με GPS.

Και στις δύο περιπτώσεις, το περίβλημα της βόμβας κατασκευάζεται από πλεονάζουσες κάννες πυροβολικού, δίνοντάς της την ικανότητα να διαπερνά το σκυρόδεμα ή το χώμα πριν εκραγεί. Οι βόμβες bunker busters διαθέτουν πυροκροτητή αργής λειτουργίας, ο οποίος επιτρέπει στη βόμβα να εκραγεί μόνο αφού διαπεράσει το στόχο της. Αυτό εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε υπόγειες εγκαταστάσεις, όπως κέντρα διοίκησης ή αποθήκες αποθήκευσης όπλων.

Για τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου βόμβας κατηγόρησε το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραξί, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε πολλά εκρηκτικά 5.000 λιβρών (2.300 κιλών) που του είχαν δωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό».

Η 69η Μοίρα διαθέτει μαχητικά F-15I και εδρεύει στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. «Πήγαμε να χτυπήσουμε στην καρδιά της Βηρυτού, στο Dahiyeh. Ξέραμε ποιον θέλαμε να πλήξουμε», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Χατζερίμ ταξίαρχος Amichai Λεβίν, λέει ότι η «πολύ περίπλοκη» αποστολή είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα.

Ο Λέβιν λέει στους δημοσιογράφους ότι η εκκαθάριση του Νασράλα «θα έχει μια βαθιά επίδραση που θα αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».

Λέει επίσης ότι κατά τη διάρκεια του χτυπήματος «Δεν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κατά των αεροσκαφών και δεν υπήρχε κίνδυνος για τα πληρώματα». «Δεκάδες βόμβες έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα με πολύ μεγάλη ακρίβεια» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ